Od 20 milijuna kuna, crkvama 17 i pol; Zadarskoj nadbiskupiji 200 tisuća kuna iz Programa ulaganja u zajednicu

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU od 2017. redovito provodi projekt Program ulaganja u zajednicu koji komuniciraju kao “sufinanciranje ulaganja u infrastrukturu”.

Premda pri raspisivanju natječaja ističu kako njihov program “odražava potrebe šire lokalne zajednice za ulaganje u građevine javne namjene s utjecajem na širu zajednicu”, Telegram otkrio kako je većina sredstava dodijeljena Crkvi.

Nakon što su u prosincu objavili rezultate dosadašnjih natječaja, dugo su pokušavali doznati kako je završio lanjski, za 2019. godinu. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU konačno se oglasilo. Od 20 milijuna kuna crkvama je otišlo 17 i pol. Projektima koje su prijavile škole, vrtići, muzeji i domovi zdravlja dodijeljeno je pak svega 12 posto dostupnog iznosa – 2.556.000,00 kuna.

Slično je bilo i ranije. 18 milijuna kuna sufinanciranja iz natječaja 2017. i 2018. tako je otišlo za gradnju, obnovu i rekonstrukciju vjerskih objekata, ali i za primjerice elektrifikaciju crkvenih zvona, izgradnju ispovjedaonice ili nabavku razglasa.

Lijepa svota od spomenutog novca data je i za crkve u našoj županiji.

Za sanaciju zvonika Župa Uznesenja BDM na Pagu dobila je 150 tisuća kuna, a Samostan benediktinki sv. Margarite 50 tisuća kuna za sanaciju krovišta.

Župa sv. Jeronima u Jasenicama za opću sanaciju primila je 70 tisuća kuna.

Samostan Krvi Kristove u Zadru za adaptaciju i uređenje primio je 100 tisuća kuna.

Župi sv. Luke Evanđelista u Kolanu za zvonik uplaćeno je 150 tisuća kuna.

Obnova Župe sv. Mihovila u Lišanima koštala nas je 150 tisuća kuna.

200 tisuća kuna pripalo je Zadarskoj nadbiskupiji, crkvi, župnom uredu i pastoralnom centru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...