Od lipnja pomoć samo za one s padom prometa od 50 posto, neki neće dobiti ni za svibanj

Iako je neki poduzetnik dobio 3250 i 4000 kuna po radniku za ožujak i travanj, za svibanj neće dobiti tu pomoć ako je isplatio ove godine dobit. Kako saznajemo, Vlada ide danas s tim prijedlogom mjera na Gospodarsko socijalno vijeće, u kojem sjede i poslodavci i sindikati. Dosadašnja pravila kažu da svi koji imaju pad prometa od 20 posto ili su bili zatvoreni odlukom Stožera imali pravo na 3250 kuna za ožujak, odnosno 4000 za travanj. Nisu samo smjeli otpustiti radnika. Nakon kritika da su pomoć mogli dobiti i oni koji su si isplatili dobit iz 2019. godine, Vlada će sad to presjeći, a navodno ima podršku i sindikata i poslodavaca.

S druge strane, za one koji su najpogođeniji tromjesečne mjere pomoći bit će produljene i iza lipanj. Pravo na pomoć od 4000 kuna po radniku će imati samo oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto. Sigurno će biti obuhvaćeni sektori turizma, prijevoza putnika, ali i dio ugostiteljstva.

– Ideja je da poslodavci i sindikati predlože još neke srodne djelatnosti koje bi trebale dobivati pomoć, poput organizatora događanja koji su također pogođeni i bit će obuhvaćeni. Procjena je da će pomoć od 4000 kuna ostati za oko 100.000 radnika – kaže za 24 sata sugovornik iz Vlade.

Mjere subvencije za kraći radni tjedan neće biti dio ovog paketa nego se čekaju kriteriji EU tijekom ljeta. U svibnju je isplaćena pomoć za više od pola milijuna radnika. Poslodavci se žale da neki još nisu primili pomoć, a u Vladi se pravdaju da je to manji dio onih koji nisu dostavili potpunu dokumentaciju ili tek prolaze provjeru. Inače, specijalizirani portal Fininfo je napravio analizu isplate pomoći za ožujak. Ona je pokazala da je isplaćeno 1,55 milijardi kuna za skoro 485.000 radnika zaposlenih kod skoro 84.000 tvrtki i obrta.

To znači da je trećina aktivnih tvrtki u gospodarstvu koja zapošljava 38 posto svih radnika u privatnom sektoru. Prema iznosu potpora, najviše novca je otišlo ugostiteljima, a zatim trgovini na veliko i malo, dok je na četvrtome mjestu djelatnost smještaja, a na petom je prijevoz. Slijede proizvodnja metalnih, odnosno prehrambenih proizvoda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...