Oporba: “Grad gleda samo sebe i nije svjestan situacije i posljedica koje će se dogoditi”

Oporbeni vijećnici odbili su sudjelovati na današnjoj sjednici Gradskog vijeća koja se održava online. Umjesto toga, klubovi vijećnika SDP-a, Akcije mladih, MOST-a, te nezavisni vijećnik Kristijan Kovačević održali su konferenciju za medije na Narodnom trgu.

Rade škole i vrtići, teretane, još malo kazališta i kina, otvorene su kladionice i automat-klubovi. Ne vidimo razlog zašto mi kao gradski vijećnici ne bismo mogli slobodno i demokratski nastupati u Gradskom vijeću, rekla je SDP-ovka Danijela Vukoša, ističući kako HDZ koristi COVID da bi umanjio demokratska prava.

Kako je rekao nezavisni vijećnik s liste MOST-a, Mladen Malta, do danas nisu dobili odgovor na dopis kojeg su gradskoj upravi poslali još 16. ožujka. Iznijeli su prijedlog mjera kojim bi bili obuhvaćeni svi poduzetnici. Od otpisa davanja za najam prostora i površina profitiralo je 145 poduzetnika.

Ja sam jedan od tih sretnika, ali negodujem zbog ostalih. Na početku se radilo o odgodi plaćanja, a ne oslobađanja, pa su to promijenili nakon negodovanja, ali sada istu stvar rade za svibanj. Smanjenje komunalne naknade za 15 % malima je malo, a velikima puno. Umjesto partnerski,  Grad se maćehinski odnosi prema obrtnicima, a pogotovo pročelnik Tomislav Korona. Grad gleda samo sebe i nije svjestan situacije i posljedica koje će se dogoditi. Nećemo biti u stanju plaćati račune ni da to želimo. Obrtnici od otvaranja posluju jako loše. Na svom primjeru mogu reći da sam u tri dana zaradio 0 kuna, pa smo jučer bili sretni kad smo naplatili 65 kuna, rekao je Malta.

Po Danijelu Radeti, Zadar je po mjerama pomoći u gospodarstvu najlošiji grad u Hrvatskoj.

Provode igru riječi, odgoda umjesto otpis, a cijelo su vrijeme naplaćivali sve svoje komunalije, Čistoću, Vodovod itd. S druge strane, nisu isplatili uskrsnice za umirovljenike, rekao je Radeta.

Njegov stranački kolega Erol Gaši dovodi u pitanje legalnost održavanja sjednica na ovakav način:

Tražit ćemo mišljenje Ministarstva uprave da se očituje koliko je legalna sjednica jer mi, otkako je krenula korona-kriza, nismo promijenili Poslovnik koji smo trebali promijeniti da bi se sjednica ovako mogla održavati, rekao je Gaši.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...