Otkriveno 27 lažnih diploma, među njima i jedna Sveučilišta u Zadru

Proces provjere vjerodostojnosti isprava zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, koje je pokrenulo Ministarstvo znanosti i obrazovanja sredinom siječnja prošle godine, otkrilo je 60 nepravilnosti.

Kao jednu od antikorupcijskih mjera, Ministarstvo znanosti i obrazovanja sredinom siječnja prošle godine pokrenulo je proces provjere vjerodostojnosti isprava u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Prema upitniku koji je Ministarstvo poslalo školama u kojima radi više od 75.000 ljudi, 94% isprava je poslano na provjeru, za 90% poslanih isprava je potvrđena vjerodostojnost, dok se potvrda čeka za 10% zaposlenih, priopćeno je iz Ministarstva.

U procesu provjere otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava – 27 diploma i 33 svjedodžbe.

“Provjera diploma pokazala se snažnom antikorupcijskom mjerom kojom smo zaštitili učitelje, učenike i roditelje od varalica u sustavu. Zaštitili smo učitelje jer sama činjenica da netko radi u školi bez potrebnog obrazovanja predstavlja degradaciju za struku i instituciju. Učenici zaslužuju najbolje poučavanje, ali potrebno je i jasno potvrditi poruku da se samo pošteni rad isplati. Kao što sam već više puta istaknula, cilj ove mjere jest vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja i nadam se da smo u tome uspjeli. I dalje smatram da su se i ostali resori trebali puno jače obračunati s varalicama unutar svojih sustava”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca, tako je s lažnim ispravama radilo 39 žena i 21 muškarac. Od 27 osoba s krivotvorenim diplomama, 12 je krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, 8 inozemnih diploma, 3 lažne diplome Sveučilišta u Osijeku, 2 Sveučilišta u Splitu te po 1 lažna diploma Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Rijeci.

Proces provjere vjerodostojnosti isprava je pokrenut 11. siječnja 2019. godine, a za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju kao poslovni i stručni rukovoditelji odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove. Ministarstvo je također dalo uputu da se prilikom svakog novog zapošljavanja obvezno provjeri vjerodostojnost isprave.

Unatoč tome, to nije uvela 81 ustanova i zato će prosvjetna inspekcija prilikom izlaska na teren obvezno provjeravati jesu li škole poštivale uputu Ministarstva te uvele obveznu provjeru vjerodostojnosti isprave prilikom svakog novog zapošljavanja. Ministarstvo je također tražilo provjeru diploma i u drugim ustanovama u svojoj nadležnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...