Pada popularnost i Milanoviću i Plenkoviću, iznenađenje među SDP-ovim biračima

Hrvatski političari u kampanju ulaze s padom osobnog rejtinga, predsjednik Republike također gubi potporu – tako izgleda povratak u normalu.

POLITIČARI GUBE POPULARNOST

Političari koji su dobili u korona krizi popularnost, počeli su ju gubiti. Prvi je tu predsjednik Zoran Milanović koji može računati na 64 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i svaki treći građanin ga ocjenjuje negativno.
Andrej Plenković ulazi s dobrim osobnim rejtingom, ali i on se topi u odnosu na korona krizu. Tako ga pozitivno ocjenjuje 57 posto građana, a negativno njih 40 posto.

Treći na ljestvici popularnosti, i također u padu, je Miroslav Škoro kojega 51 posto građana ocjenjuje pozitivno, dok o njemu negativno misli 41 posto građana.

Božo Petrov posljednji je na listi političara o kojemu većina, točnije njih 51 posto ima pozitivan dojam, dok njih 39 posto ima negativan dojam.

Davor Bernardić želi u Banske dvore, a može računati na 37 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam. Njih 54 posto o njemu ima negativan dojam.

Na kraju – Milan Bandić, najnepopularniji političar. O njemu 70 posto građana misli negativno, a tek 23 posto pozitivno.

PREDSJEDNIKU PADA POPULARNOST

Predsjednik Milanović, koji je svoj mandat započeo s velikom potporom i dalje je najpopularniji političar, ali sve manje i manje. Tako njegov rad odobrava 53 posto građana, 34 posto su protivnici politike Zoran Milanovića, dok ne zna njih 13 posto. Očekivano, velika većina, točnije 92 posto SDP-ovaca podupire predsjednika, ali i 36 posto birača HDZ-a.

TKO SU NAJPOPULARNIJI POLITIČARI MEĐU VODEĆIM GRUPACIJAMA

Kod HDZ-a nema dvojbe – to je Andrej Plenković s potporom od 96 posto. Nakon njega slijedi Miroslav Škoro s potporom od 49 posto, dok treće mjesto dijele Milan Bandić i Zoran Milanović s 44 posto.

Kod SDP-ovih birača pak druga slika – najpopularniji političar, ako se pita te birače je Zoran Milanović s 98 posto, drugi izbor je Anka Mrak Taritaš s 80 posto, a treći izbor je Mirando Mrsić sa 74 posto.

INSTITUCIJE GUBE POPULARNOST

Kako je došla, tako je i otišla popularnost i povjerenje u institucije. I dalje građani najvećom ocjenom ocjenjuju Ured predsjednika s ocjenom 3,04. Zatim je tu Vlada s 2,75 i na kraju Hrvatski sabor koji se raspustio, s ocjenom 2,09.

ŠTO SU PROBLEMI GRAĐANA

Političari pričaju svoje, a što građane zanima? Na prvom je mjestu gospodarstvo i ekonomska situacija što tišti 23,9 posto birača. Nezaposlenost je na drugom mjestu s 10,8 posto, zatim kriminal i korupcija na najvišoj razini s 11,4 posto. Koronavirus sve manje zanima građane i sada je na 8,2 posto dok je iseljavanje na 6,9 posto najvećih problema u zemlji, donosi N1.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 1005 građanina od 18 do 21. svibnja. Istraživanje je zbog mjera zaštite provedeno telefonskim putem.

Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...