Pijete li cijelo vrijeme pogrešnu kavu? Evo koje razlike postoje i koja je idealna za vas

Svima se dogodilo da sjednemo u kafić, pogledamo ponudu i jednostavno ne znamo što odabrati… nema problema, stiže mala pomoć, barem ako je kava u pitanju kave!

Robusta ili arabica?

Postoji razlika između Robuste i Arabice, najčešće ponuđene kave, a vrijeme je da saznate koja!

Arabica

Arabica je sigurno najpopularnija vrsta kave! Ovaj odgovor ovisi o tome koga pitate, ipak se većina ljubitelja ovog napitka okreće arabici, poznatoj i kao Arapskoj kavi, radi okusa. Ova se zrna češće koriste za pripremu crne kave te se smatra prvom vrstom koja se uzgajala. Zrna imaju nešto slađi, kompleksniji okus ako ju pijete bez dodataka. Zanimljiva je činjenica da, iako je popularnija, sadrži manje kofeina od Robuste.

Robusta

Kako ima nešto gorči okus, češće se koristi za pripremu espressa i instant kava. Ako vam ponedjeljak započne grozno i nikako se ne možete razbuditi, ovaj bi vas napitak mogao spasiti zbog nešto većeg udjela kofeina.

Koju kavu naručiti?

Možda ste tek počeli piti kavu, ili ste već godinama ljubitelj, teško je znati odabrati između toliko opcija… Donosimo nekoliko najpopularnijih…

Crna kava: Jednostavnije ne može – samo obična zrna kave umočena u vrelu vodu daju taj savršen okus.

Kava s mlijekom: Ovo sigurno jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Priprema se tako da se toplo mlijeko s mrvicom pjene uspe u crnu kavu. Mogu joj se dodati razni začini, poput vanilije ili cimeta.

Cappuccino: To bi bila kava s malo više pjene nego mlijeka, često se ukrašava kakaom ili cimetom u prahu. Nekada se može dodavati slatko vrhnje umjesto pjenice od mlijeka.

Američka kava (Americano): Sličnog je okusa kao crna, samo što je malo blaža jer se priprema s više vode. Ako ju pripremate sami, prvi napravite espreso te dodajte još vrele vode.

Espresso: Nekima omiljena kava, može se poslužiti sama ili koristiti kao temelj za druge napitke od kave, poput kave s mlijekom.

Cortado: Cortado je savršen omjer espressa i toplog mlijeka. Mlijeko se koristi kako bi ublažilo kiselkasti okus espressa.

Produžena kava: U espreso se dodaje malo vruće vode iz aparata za kavu i poslužuje se u maloj šalici.

Macchiato: Također se priprema kao espreso te se dodaje jako mala količina pjene.

Kava s čokoladom: Radi se o čokoladnom napitku od espressa kojemu se dodaje mlijeko i pjenica.

Irska kava: Sastoji se do crne kave, viskija i šećera te se ukrašava tučenim vrhnjem (šlagom), piše Ordinacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...