Cestitka_Uskrs

“Pod velom COVIDA 19 župan i Županijska skupština prikrivaju potrošnju milijunskih iznosa!”

“Sjednica koju je za 18. svibnja 2020. zakazala predsjednica Županijske skupštine Zadarske županije Nevenka Marinović je nelegalna i nezakonita sjednica. U cijelom ovom slučaju je osobito zanimljiva tolika žurba da se putem elektronske sjednice „proguraju“ točke dnevnoga reda koje su javnosti zanimljive jer se trebaju donijeti odluke financijske naravi i riječ je o milijunskim iznosima. Nameće se zaključak da se na brzinu žele legalizirati mutne radnje”, poručuju iz Kluba vijećnika SDP-a i DSU-a.

Objavljujemo u cijelosti dokument upućen predsjednici Županijske skupštine:

“Poštovana predsjednice,

obavještavamo Vas da vijećnici našeg Kluba neće sudjelovati u radu 18. izvanredne elektronske sjednice  Županijske skupštine Zadarske županije zakazane za 18. svibnja 2020., a razlozi su sljedeći:

1) Sjednica je nezakonita jer je sazvana protivno odredbama Zakona o lokalnoj, područnoj (regionalnoj) samoupravi, Statutu i Poslovniku Županijske skupštine Zadarske županije.

2) Rješenje koje je primijenjeno od strane Predsjednice  skupštine Zadarske županije je  nedemokratsko, protivno čanku 16. Ustava Republike Hrvatske, protivno čanku 36. stavak 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, krši prava županijskih vijećnika propisanih  Statutom Zadarske županije, točki IV Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID — 19, te Preporukama i uputama o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima prema njihovoj kvadraturi u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za bolest COVID – 19

3) Odbili ste prijedlog našeg Kluba da se sjednica održi izvan sjedišta Županijske skupštine u primjerenom prostoru (npr. Arsenal 1800m2 površine – 350 sjedećih mjesta).

4) Naputak MINISTARSTVA UPRAVE. KLASA: 023-01/20-01/114. URBROJ: 515-05-02-01/1-20-1. Zagreb, 13. ožujka 2020. prvenstveno se odnosi na članak 84. stavak 1. točku 5. Zakona o lokalnoj, područnoj (regionalnoj) samoupravi  kojom je propisano da će Vlada Republike Hrvatske na prijedlog tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu raspustiti predstavničko tijelo ako ne može donositi odluke iz svog djelokruga dulje od 3 mjeseca, Ministarstvo ukazuje da ta odredba ne ukazuje na automatizam u postupanju niti je ikada automatizmom primjenjivana, već su se u svakom pojedinačnom slučaju procjenjivali razlozi nemogućnosti donošenja odluka dulje od 3 mjeseca i volja članova predstavničkog tijela za rad toga tijela, te da su elektronske sjednice prihvatljive iznimno, samo u slučaju kad se radi o donošenju  odluka koje ne trpe odgodu.

5) Točke dnevnog reda  nisu takve naravi da ne trpe odgodu.

6) Odluke koje se donose su financijske naravi, a iznosi nisu beznačajni, već se radio o milijunskim iznosima.

Donošenje Odluke o raspodjeli financijskih sredstava ostvarenih prodajom zgrade i zemljišta Zavoda za javno zdravstvo svakako je važna odluka, tražimo uvid u Zahtjev 01-496/20-23. ožujka 2020.

7) Predložene odluke nisu prošle nadležne Odbore Županijske skupštine.

8)  O Srednjoj školi u Biogradu na Moru već smo se očitovali putem medija I nadamo se da će  institucije odraditi svoj posao.

9) Zaključno, ako postoji mogućnost za održavanje sjednice predstavničkog tijela jedinice lokalne, područne samouprave, tada se ona mora održati na način kako je to propisano Zakonom i aktima te jedinice. Ako postoji epidemiološki okvir temeljem kojega bi se to provelo, tada se to treba tako u okviru tog okvira i provesti.”

PREDSJEDNIK KLUBA

Josip Tičić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...