POGLEDAJTE VIDEO Kasno sinoć SpaceX je prvi put poslao astronaute u svemir!

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, kasno sinoć po našem vremenu izvela je povijesni pothvat.

Lansirali su s Floride dvojicu američkih astronauta u orbitu, što je prvo polijetanje Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina. Ovo je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

Zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, lansiranje je u srijedu odgođeno 17 minuta prije leta.

Raketa Falcon 9 je poletjela u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu (21 sat i 22 minute po hrvatskom vremenu). Nakon lansiranja, raketa Falcon 9 bez problema spustila se natrag na Zemlju, a kapsula Crew Dragon s astronautima Robertom Behnkenom i Douglasom Hurleyem već se nalazi na putu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Prvi put nakon 9 godina u američkoj letjelici

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken putovat će 19 sati do Međunarodne svemirske postaje u novoj kapsuli Crew Dragon.

Krenuli su s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

Uspješna misija je ostvarenje glavnog cilja NASA-e, kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir “američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla”.

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Prvi put da Amerikance u svemir nose letjelice privatnih kompanija

Za Muska je to još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku svemirskog programa.

Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

Trump: “Ovo je nevjerojatno”

Dužnosnik NASA-e Jim Bridenstine, koji je pratio lansiranje s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i potpredsjednikom Mikeom Penceom, kaže: “Uspjeli smo.”

“Ovo smo dugo čekali. Prošlo je devet godina otkako smo s američkog tla lansirali američke astronaute u američkim raketama i sada je to učinjeno”, dodao je.

Preko 10 milijuna ljudi pratilo je lansiranje uživo, javlja NASA.

“To je nevjerojatno, snaga, tehnologija”, rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump koji se prigodom lansiranja nalazio u svemirskom centru Kennedy. “To je bilo divno vidjeti”, dodao je a prenio Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...