Pokretanje turizma u Ravnim kotarima: “Gosti su ovdje sigurni, neće korona u polja i vinograde”

Koronavirus je ispraznio plaže i apartmane. Kao gumicom pobrisao predsezonu. Pa popuštanje mjera i pokretanje turizma za Dalmaciju znači i pokretanje života.

“Svima je u interesu da se otvore granice, bar sa susjedima. Slovenija, Austrija… Ima dosta rezervacija koje čekaju”, kaže Edi iz Zadra.

“Ja isto čekam upravo da se otvori, da počnemo raditi. Od turizma svi živimo”, dodaje Nada iz Zadra za Novu TV.

A granice se nakon dva mjeseca otvaraju, uz blagoslov Europske komisije. No svi su svjesni da očekivanja ne smiju biti velika kada je sezona u pitanju. Jedino je bitno da se ova sezona uopće dogodi.

“Koja neće biti kao ove ranije, ali ćemo od nje pokušati napraviti ono što je maksimalno moguće”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Svima je cilj isti, da se s jedne strane pokrene turizam, s druge strane, da se time ne minimiziraju, da to tako kažem, rizici kad je u pitanju širenje Covida”, istaknuo je Davor Božinović, čelni čovjek Nacionalnog kriznog stožera.

Stranci će u Hrvatsku moći pod određenim uvjetima. Ako u Hrvatskoj imaju nekretninu ili plovilo, ako stižu radi sprovoda ili ako ga je u Lijepu našu pozvao neki gospodarski subjekt. Prijeći hrvatsku granicu može i ako za to ima poslovni razlog.

Na granici će turisti carinicima, uz putovnicu dati i određene podatke, no za njih zapravo vrijedi isto što i za Hrvate, da budu krajnje odgovorni.

Odgovorni su cijelo vrijeme bili na Viru. Za predsezonom ne žale, kažu: u “vikendašima” je spas.

“Vir ima 10 tisuća objekata, koji su registrirani na otoku Viru i to je taj naš forte“, rekao je Srđan Liverić, direktor TZ Vir.

A jedini sigurni gosti ljeta 2020., tvrde stručnjaci, mogli bi upravo biti stranci s nekretninama u Hrvatskoj. Prednjače Slovenci, a slijede ih Nijemci i Austrijanci. Upravo s tih tržišta u HTZ-u očekuju prve goste.

“Prije svega, ovdje mislim na Sloveniju i Mađarsku, to su ujedno jedna od naših najvažnijih turističkih tržišta, ali za očekivati je da će postepeno dolaziti gosti iz Austrije, iz Češke, Slovačke“, misli Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

No, i njihov dolazak ovisi o epidemiološkoj slici. Koja se mijenja iz dana u dan. Primjerice, u ovom trenutku, turist ne bi mogao na Brač, no na sve ostale hrvatske otoke bi mogao. Turist trenutačno, bez bojazni od zaraze, može i u Istru, Slavoniju, i srednju Dalmaciju. Izuzev Splita koji se još uvijek, više od ostatka Hrvatske, bori s koronavirusom.
A mapa za cijelu Europu, je u izradi.

“I to će se na dnevnoj bazi ažurirati. Ta mapa koju će na dnevnoj bazi izdavati, odnosno će bit nadležan Europski centar za prevenciju bolesti”, objasnio je Davor Božinović.

Od koronavirusa, prva je u Hrvata, “stradala” Istra. Odakle na otvaranje granica i olako popuštanje turističkih mjera, i ne gledaju baš blagonaklono!

“I sada ima pravo doći 11 tisuća, preko 11 tisuća građana stranih zemalja koji imaju u Istri boravište, I oni mogu, i do sada su mogli, odsada više ne trebaju ići u samoizolaciju“, kaže Dino Kozlevac, načelnik Kriznog stožera Istre.

I otočani se pitaju je li popuštanje mjera došlo prebrzo.

“Otoci su specifični, pogotovo ovi mali gdje nema liječničke ekipe na otoku, na ovim manjima gdje bi se gost mogao prijaviti, ali evo, nadamo se i da će temperature uništiti koronu”, nada se Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora. A korona je, sasvim je jasno, uništila i predsezonu u Slavoniji. Pa Slavonci jedva čekaju ponovno zaploviti.

“Na Dunavu smo, ovdje zaboravite na sve bolesti, pa tako i na koronu, Nadamo se da ćemo barem evo od sada, od lipnja, i možda srpanj produljiti, a onda od jeseni krenuti onako kako smo i inače plovili”, rekla je Zrinka Šesto, turistička djelatnica iz Vukovara.

Punim jedrima, u lov na nove turističke rekorde.

A kako na otvaranje granica gledaju oni vlasnici OPG-ova? Začetnik ruralnog turizma u Ravnim kotarima, Šime Mime Odžaković, vlasnik OPG-a iz Nadina i danas bilježi otkazivanje gostiju. No očekuje goste.

“Prve goste očekujemo 1. srpnja. Hvala Bogu, bit će sve popunjeno i sigurno ćemo nadoknaditi ovo sve“, rekao je vlasnik OPG-a. Gosti mu stižu iz Njemačke i Austrije. Kaže da su Ravnim kotarima gosti mogu pridržavati epidemioloških mjera.

“Mi smo ruralno mjesto. Korona neće u polje, u vinograde, u maslinike. Sve uvjete imamo. Naši gosti su imali sve za dezinfekciju i prijašnjih godina. A kamoli ove“, kaže Odžaković za Novu TV.

Rekao je da je rekord popunjenosti bio 120, 130 dana, ove godine očekuje 70 dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...