Politologinja iz Zadra komentira što se dogodilo sa Stožerom, je li struka nestala?

Profesorica političke komunikacije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Marijana Grbeša Zenzerović, inače rođena Zadranka, bila je gošća Newsrooma.

Na početku se osvrnula na komunikaciju Stožera oko djelomičnog otvaranja škola.

“Škole su očito neki trbuh krizne ili postrkizne komunikacije u velikom broju zemalja jer se radi o osjetljivom pitanju. Rekla bih da je sve ono dobro što smo imali u komunikaciji Stožera na početku krize, sada gledamo jednu vrlo lošu komunikaciju kada su škole u pitanju. Čini mi se da su učitelji sada postali problem, umjesto da im zaplješćemo za sve ono što su učinili u ovoj situaciju”, smatra Grbeša.

Ističe kako je komunikacija bila izuzetno loša i obeshrabrila je i one koji su htjeli djecu poslati u školu.

“Komunikacija je bila izuzetno loše i da je obeshrabrila i one koji su htjeli djecu poslati u školu. Pojavljivali su se razni obrasci koje su roditelji trebali popunjavati. To je vrlo nekokretno prema roditeljima. Suštinski problem nije toliko velik koliko je bila loša komunikacija oko svega toga. Učitelji u našoj TV školi su postali zvijezde, ljudi ih gledaju. Sada su upropastili sjećanje na sve dobro upravo lošom komunikacijom kako se škole otvaraju i za koga se škole otvaraju”, rekla je.

Ipak, Grbeša ne smatra kako je nestala struka u radu Stožera.

“Mislim da je nestalo povjerenje. Što je zapravo opasno jer živimo u državi gdje je povjerenje građana u institucije izrazito nisko. Stožer je svojim radom uspio vratiti povjerenje u Vladu. U prvoj fazi imali smo jednu temu i imali smo konsenzus više manje svih aktera i ta faza borbe je bila teška, ali komunikacijski jednostavnija. Čini se da je komunikacija i krizno upravljanje tada dobro odrađeno. Sad imate faze gdje više nemate konsenzusa i više nemate jednu temu. Ova faza komunikacije je puno kompleksnija”, pojašnjava profesorica.

Grbeša smatra kako je dobro što su maknuli pressice Stožera kako bi otišli na svojevrsno hlađenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...