Radovčić: “Jedina razlika između crkve i kazališta je broj izvođača na sceni. Možemo mi napraviti i monodramu!”

Kultura ne postoji izvan društva, a i društva počinju s kulturom. Zato je nestajanje njezinih aktera sa scene zbog izvanrednog zdravstvenog stanja stvorilo prazninu i izbrisalo boje u našem javnom prostoru.

Bilo da je riječ o glazbi, predstavi ili izložbi, umjetnost je, kako ona koja nas nasmijava i razveseljava, tako i ona surova i strašna, bitna za izgradnju čovjekovog identiteta i poimanje svijeta.
Optimistična vijest stižu za ovu osjetljivu granu. Onu u kojoj se ne vrti veliki novac, ali koja nas sve zajedno čini puno bogatijim ljudima.

Ministrica kulture najavila je da će sljedećeg tjedna vjerojatno početi pokusi u kazalištima te da su moguće i komornije izvedbe. Problema ne bi smjelo biti ni za kina i koncerte na otvorenom.

Razveselio je to našeg redatelja, glumca i voditelja dramske radionice Udruge za kulturu i umjetnost Drama plus, Vinka Radovčića.

Jedva čeka povratak na daske koje život znače.

Koliko ste dugo bili na prisilnom” odmoru?

Drama plus je prestala s radom 13.3. U srijedu 13.5. bit će dva mjeseca da smo bez aktivnosti.

No, startate! Kojim kojim ćete se epidemiološkim mjerama morati prilagoditi?

Radionice će početi od srijede 15. svibnja samo za starije članove, dramske skupine Velika Drama. S manjom djecom ćemo početi raditi kada mjere malo više popuste. Radionice će se u potpunosti prilagoditi epidemiološkim mjerama. U prostoru u udaljenosti od dva metra bit će nas devet i neko vrijeme ćemo samo raditi na dramskom tekstu.

Kada ćemo vas moći gledati?

Novim izvedbama i publici se nadamo u lipnju kada će nadam se stožer to i odobriti. Za sada je plan da se prilagodimo otvorenim prostorima, a dolazi i ljeto što će sigurno biti novi izazov našim glumcima i produkciji.

Otvorene su crkve, otvaraju se ugostiteljski objekti. Što je s kazalištima?

Kazališta će siguran sam biti otvorena uskoro jer ne vidim neku razliku između kazališta i crkve. U ovo vrijeme bi bilo super napraviti monodramu ako je problem u broju izvođača na sceni. Tu jedino vidim neku razliku između crkve i kazališta. Nadamo se da ćemo se uskoro gledati i u kazalištu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...