Rak jajnika: Pet važnih istina o bolesti koju je ključno rano otkriti

Jučer se obilježio Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, koji je, između ostalog, i prigoda za educiranje žena o ovoj vrsti bolesti.

Radi se, naime, o raku koji se smatra najsmrtonosnijim među četiri genitalna karcinoma u žena.

Simptomi raka jajnika često ostaju neprepoznati, a otegotna je okolnost činjenica da ne postoji test dovoljno specifičan da se bolest otkrije u ranoj fazi.

Ta je činjenica još jedna potvrda važnosti redovitih ginekoloških pregleda.

Zavod za javno zdravstvo izdvojio je PET KLJUČNIH ČINJENICA O RAKU JAJNIKA:

1. Sve su žene u opasnosti od obolijevanja.

2. Znanje i svijest o ranim znakovima upozorenja na ovu bolest mogu spasiti brojne živote.

3. Dijagnoza u ranoj fazi znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje.

4. Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.

5. Mnoge žene pogrešno vjeruju da će samo PAPA test otkriti rak jajnika.

KAKO GA PREPOZNATI?

Dijagnozu raka jajnika godišnje dobije oko 240 tisuća žena diljem svijeta, a svake godine ovaj je rak odgovoran za više od 150 tisuća smrtnih slučajeva. U Hrvatskoj se godišnje bilježi oko 450 slučajeva, a najčešći je u dobi od 65 do 69 godina.

Kako smo već naveli, žene često ne prepoznaju simptome raka jajnika i zamijene ih za simptome nekih manje opasnih bolesti.

Neki su od najčešćih simptoma:

– grčevi u trbuhu u trajanju duljem od dva tjedna
– osjećaj napuhivanja
– pritisak u zdjelici
– mučnina ili žgaravica
– zatvor ili proljev
– povraćanje
– nevoljno istjecanje mokraće
– ginekološke smetnje poput nepravilnog vaginalnog krvarenja ili boli tijekom spolnog odnosa (javljaju se u manje od četvrtine oboljelih)

Opći simptomi:

– umor
– gubitak apetita
– neobjašnjive promjene u tjelesnoj težini (smanjenje ili povećanje)

KLJUČ JE U RANOM OTKRIVANJU

Ovaj rak jedan je od najsmrtonosnijih vrsta raka u žena, a najbolji je način za smanjenje smrtnosti rano otkrivanje.

Kako navodi HZJZ, NAJČEŠĆI TIP RAKA JAJNIKA jest epitelijalni karcinom s pet podtipova koji se međusobno razlikuju po rizičnim čimbenicima, načinu širenja, vrsti tretmana i prognozi, pa ih zbog njihove heterogenosti možemo smatrati različitim bolestima.

Najčešće se javlja serozni karcinom visokog stupnja, koji ujedno ima i najlošiju prognozu, a preostala su četiri tipa karcinom svijetlih stanica, endometroidni, mucinozni i serozni karcinom niskoga stupnja.

DIJAGNOSTICIRANJE

Rezultati liječenja najbolji su u ranim stadijima bolesti, zbog čega još jednom naglašavamo važnost redovitih (jednom godišnje) ginekoloških pregleda.
Liječnici sumnju na rak mogu postaviti vaginalnim i ultrazvučnim pregledom jajnika, a ako do toga dođe, uputit će vas na daljnje pretrage.

LIJEČENJE

U liječenju raka jajnika koriste se kirurška terapija, kemoterapija i radijacijska terapija.  Oblik liječenja ovisi o stupnju bolesti, a mogu se koristiti zasebno ili kombinirati, piše Zadovoljna.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...