Renata Sabljar Dračevac oštro Longinu: “Ne ulažete vi u školstvo i ljude, nego u zgradu i zidove. Tako već 30 godina”

Predsjednica Županijske organizacije SDP-a i županijska vijećnica, Renata Sabljar – Dračevac, poslala je u petak priopćenje kao odgovor na reagiranje župana Božidara Longina od prethodnog dana.

Navela je kako su diskreditacije kao što su “paušalni pristup”, “donošenje krivih zaključaka”, “površno čitanja dostavljenih materijala” i “politički autogol” nešto na što su od Longina i njegove stranke navikli slušati.

Istaknula je kako je Klub vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini dao prigovor na organizaciju elektronske sjednice koja je zakazana za 18. svibnja.

U priopćenju stoji:

U vašem odgovoru, u kojem ste odbili naš prijedlog, navodite da je još uvijek na snazi zabrana održavanja skupova na kojima bi se okupilo više od 40 osoba. Mi nismo neka neformalna skupina građana, već smo vijećnici Županijske skupštine i dužni smo sukladno zakonu, Statutu i Poslovniku donositi odluke. Stoga je upitno zašto želite održati elektronsku sjednicu bez nazočnosti novinara, a svima je jasno da predložene točke dnevnog reda nisu hitne.

Županijska skupština neće biti javna

Što se tiče podrške stručnih službi i jedinica lokalne samouprave (Kupnji građevine u Biogradu, op.u.) koje u svom izlaganju spominjete, poznato je da HDZ u Zadarskoj županiji s tim nema nikakvih problema, vjerojatno ste imali podršku i za farbanje tunela. Što se tiče resorne ministrice Blaženke Divjak, najbolje je pitati učitelje i nastavnike što o njoj i njezinom radu misle.
Obmanjujete javnost pričom da netko ima nešto protiv razvoja Srednje škole Biograd na Moru i protiv obrazovanja učenika za deficitarna zanimanja. Ovdje je riječ o prenamjeni zgrade. Zgrada koja se od 2013. godine gradi za uredski prostor i koja nije dovršena trebala bi biti prenamijenjena za potrebe Srednje škole Biograd na Moru, a za to ne postoje uvjeti!

Zašto mislite da smo tolike neznalice pa da ne znamo da se s pet milijuna kuna ne može kupiti građevinsko zemljište i izgraditi i opremiti učenički praktikum površine 700 m2? To svi znamo. Ali javnost ne zna da tih pet milijuna kuna želite potrošiti na kupovinu zgrade koja je građena za potpuno drugu namjenu. To je cijena zgrade s asfaltiranim parkiralištem oko nje. Koliko će koštati preuređenje zgrade koja ne zadovoljava kriterije za školski prostor i preuređenje njezinog okoliša i tko će to financirati, o tome ne govorite.

Odluka o darivanju katastarske čestice 3241/4 Srednjoj školi Biograd površine 3.112 m2 može se pročitati u službenom glasniku Grada Biograda na Moru 9/2017 (u privitu). Zašto se na tom prostoru ne može izgraditi tih 700 m2 koliko je potrebno za radionice za učeničku praksu? Na tom prostoru može se izgraditi otvorena igrališta, dvorana i još povrh svega toga i radionica od 700 m2, odnosno 350 m2 ako je školski objekt na kat kako je predviđeno prostornim planom, što se može vidjeti u Odluci.

Županija “baca” pet milijuna kuna

Vaš cijenjeni dožupan Šime Mršić sudjelovao je 13. studenog 2018. na svečanom potpisivanju ugovora za gradnju Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru. Iz članka koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Biograda, vidljivo je da je tom prigodom gradonačelnik Biograda rekao (citiram): “U prizemlju će se smjestiti kuhinja i strojarska radionica Srednje škole Biograd …” Ravnatelj Srednje škole Ivica Kero kaže: “Imat ćemo sektor ugostiteljstva, gdje će biti opremljena kuhinja i sektor strojarstva u kojem ćemo imati jednu halu kao radionicu za praktičnu nastavu naših strojara….”

Na upit Ratka Krstinića, našeg vijećnika u Gradskom vijeću Biograda n/M, zašto je cijena inkubatora s predviđenih 20 milijuna kuna narasla na 38 milijuna kuna, gradonačelnik Biograda Ivan Knez je objasnio da je to zbog stabilnosti i sigurnosti zgrade jer (citiram): “… što se tiče vibratora, to je najbitnije, to se radi o ploči koja se stavlja u temelje, ona mora izdržati 5 tona vibracije…”

Prema tom obrazloženju, uloženo je 18 milijuna kuna u zgradu koja mora izdržati pet tona vibracije zato što u prizemlju te zgrade trebaju biti radionice srednje škole, a sad se te radionice trebaju premjestiti u drugu zgradu!

Župane, nakon toliko milijuna kuna zašto još pet milijuna kuna za novu uredsku zgradu?

Zanimljivo je da je upravo ministrica Divjak ovu zgradu prepoznala kao potencijal za unapređenje školstva. Podsjećamo, zgrada se gradi od 2013. i još uvijek nije završena, a već pet godina prodaje se. U tih pet godina se nitko nije ozbiljno zainteresirao za tu zgradu sve dok se nije pojavila “svestrana” ministrica Divjak koja je uspjela taj problem riješiti na zadovoljstvo vlasnika, a svjedočimo da su i kupci zadovoljni. Kupcima je jedini problem kako kupovinu legalizirati, a da se o tome što manje priča.

Pred parlamentarne izbore otvarate taj novi Poduzetnički inkubator u Biogradu u kojeg se dodatno uložilo 18 milijuna kuna za radionice Srednje škole.

Župane, ne ulažete u školstvo i ljude, nego u zgradu i zidove. I tako već 30 godina, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Renata Sabljar – Dračevac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...