S leta iz Frankfurta korona stigla i u Zadar; Capak: “Bolesni su otkriveni nakon tri dana, nisu bili u samoizolaciji”

U Hrvatskoj je danas 6 novozaraženih. Strahuje se od uvezenih slučajeva koji su došli u Hrvatsku letom Croatia Airlinesa iz Frankfurta u Zagreb.

Avion je u našu zemlju sletio još 2. svibnja s preko 70 putnika. Među radnicima iz Švedske bilo je zaraženih, pa je virus prenesen i na ostale. Jedan takav slučaj bilježimo i u Zadru.

Na konferenciji Nacionalnog stožera Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje jesu li epidemiolozi uspjeli pronađu sve kontakte?

Dakle, radi se o letu 2. svibnja iz Frankfurta na kojem su bile 74 osobe. Prvi oboljeli s tog leta otkriven je 5. svibnja, tada je dobio simptome, nakon čega je zatražena lista od Croatia Airlinesa te podaci od prometne policije – imena, gdje putnici odlaze i njihovi brojevi telefona. Svi su kontaktirani i identificirani. Jučer navečer pronađene su i četiri osobe koje ranije nismo mogli naći. Svima njima epidemiolog je propisao mjeru samoizolacije, kazao je Capak i potvrdio informaciju da tri dana, točnije od 2. do 5. svibnja nitko od putnika koji su ušli u Hrvatsku nije znao da je zaražen i da nisu bili u samoizolaciji.

Objasnio je kako funkcionira epidemiološki nadzor osoba koje ulaze u Hrvatsku.

Mjera samoizolacije na granici ukinuta je, ali mjera samoizolacije na preporuku epidemiologa i dalje postoji. Oni koji prelaze granicu ne idu u samoizolaciju, ali dobivaju preporuke o ponašanju 14 dana nakon ulaska u Hrvatsku. Traži se da osoba mjeri temperaturu i izbjegava velika okupljanja. To je samo korak ispod samoizolacije, kazao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...