Samo 6 mjeseci za oca koji je nožem izbo sina; Domovinski rat i maloljetna djeca kao olakotne okolnosti!

Županijski sud u Zadru donio je presudu u slučaju prošlogodišnjeg pokušaja ubojstva u Rašteviću. U svibnju 2019. 48-godišnjak je najprije verbalno napao 26-godišnjeg sina, a potom ga ozlijedio  oštrim predmetom i udaljio se.

Nedugo nakon toga 48-godišnjak je pronađen s ozljedama, koje si je najvjerojatnije sam nanio.

Prilikom svađe, utvrđeno je tom prilikom, 48-godišnji otac tri puta je nožem izbo sina, nakon čega su obojica završili u bolnici.

Olakotna okolnost – otac je malodobne djece i bio je u Domovinskom ratu 

Provedenim kaznenim postupkom utvrđeno je da je optuženik Vinko Brkljača inkriminirane prigode počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju na štetu svog sina Luke Brkljače, stoji u priopćenju Županijskog suda.

Prilikom izbora vrste i visine kaznenopravne sankcije sud je cijenio sve utvrđene okolnosti koje su bitne kod odlučivanja o kaznenopravnoj sankciji na strani optuženika. Kao olakotno optuženiku je potpuno i jasno priznanje učina kaznenog djela, izraženo kajanje, dosadašnja neosuđivanost, činjenica što se u međuvremenu pomirio sa sinom žrtvom/oštećenikom, to što je isti otac dvoje malodobne djece, primjereno držanje i stav pred sudom, njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, smanjena ubrojivost inkriminirane prigode, kao i to da je njegov postupak inkriminirane prigode i njega duboko pogodio, a što se zaključuje iz činjenice da je neposredno nakon događaja i sam pokušao počiniti samoubojstvo, priopćili su.

Otegotnih okolnosti na strani optuženika sud nije utvrdio.

Kaznu u trajanju jedne godine i 6 mjeseci – neće izvršiti

Upravo s obzirom na sve navedene olakotne okolnosti, sud je primijenio institut ublažavanja kazne tako da je optuženika za počinjeno kazneno djelo osudio na kaznu zatvora koja je ispod propisanog zakonskog minimuma za kazneno djelo ubojstva odnosno na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

S obzirom na sve utvrđene olakotne okolnosti, u odnosu na optuženika sud je optuženiku izrekao djelomičnu uvjetnu osudu jer je ocijenio da postoji visok stupanj vjerojatnosti da i bez izvršenja cijele kazne optuženik ubuduće neće činiti kaznena djela i to tako da mu neuvjetovani dio kazne iznosi 6 mjeseci, a u koju kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru sukladno odredbi od 24. svibnja 2019. do 19. kolovoza 2019., dok se preostali dio kazne u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci neće izvršiti ako optuženik u roku provjeravanja od 3 godine ne počini novo kazneno djelo, s tim da rok provjeravanja počinje teći od izdržane kazne, stoji u obrazloženju.

Oduzeli mu nož dužine oštrice 9,7 centimetara kojim je izbo sina 

Provedenim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je optuženik tempore criminis bio pod utjecajem alkohola pa da postoji opasnost da djelo počini ponovno pod utjecajem alkohola. Prema prijedlogu i preporuci vještaka psihijatra izrečena mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja o ovisnosti o alkoholu, a koja mjera može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora,  a najdulje tri godine.

Od optuženika je oduzet nož ukupne dužine 21,2 cm, dužine drške 11,5 cm, dužine oštrice 9,7 cm, a koji je isti uporabio pri počinjenju kaznenog djela, kazuju sa suda.

Optuženik je u cijelosti oslobođen naknade troškova postupka, jer ima relativno niska primanja te uzdržava dva malodobna sina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...