Santini: “Pomoć od 4000 kuna dobili su i oni koji su imali plaću manju od toga, to ne mogu socijalno opravdati”

Kako bi spasila gospodarstvo i radna mjesta Hrvatska se mora zadužiti na stranim tržištima. Ekonomski analitičar Guste Santini smatra da je to loša mjera i da je cijeli pristup loš.

– Nas se uvjerava kako je sve to dobro, a to je izazvalo da su neki veliki hrvatski igrači dobili pomoć kao i oni potrebiti. Pomoć od 4.000 kuna su dobili i oni koji su imali plaću manju od 4.000. Postoje nelogičnosti, rekao je Santini gostujući u emisiji Studio 4.

Istaknuo je da je predlagao da se 19.3., kad je proglašena epidemija, zamrznu sve porezne obveze svih poreznih obveznika osim poreza na potrošnju, da se zamrznu svi krediti i da ih preuzme država do kraja pandemije. Ističe kako na taj način ne bi bilo nikakve selektivne politike. A kada se proglasi da je epidemija završila porezne i kreditne obveze bi se nastavile.

– Mi kupujemo da na HZZ-u nije eksplozija nezaposlenih već je negdje drugdje. U ekonomiji nema konzerviranja stanja. Ako ne omogućite život, da krvotok funkcionira, imat ćete ozbiljne probleme. Nisam ja za ne dijeliti, ali ne mogu opravdati da netko dobije 4.000 da bi u firmi bio nezaposlen, a opet imamo 500.000 umirovljenika koji imaju mirovine manje od 2.500 kuna. To ne mogu socijalno opravdati, rekao je Santini te dodao da se ne mogu donositi mjere koje će neke preferirati, a neke kažnjavati u ovoj krizi.

– Ovo nije kriza već depresija, a depresija znači kriza u krizi. Mi se nalazimo u velikoj depresiji, rekao je Santini za HRT koji smatra da će BDP pasti 20 posto, umjesto 9,4.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...