Smjernice za prikupljanje potpisa za izbore: “Nosite svoje kemijske, držite razmak od 1,5 metra”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je u utorak da se, radi sprječavanja zaraze koronavirusom, potpisi birača ponajprije prikupljaju na otvorenome, na štandovima. Obvezu prikupljanja potpisa birača imaju neovisne liste koje, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Prikupljanje potpisa počinje 3. lipnja. Političke stranke ne moraju prikupljati potpise.

HZJZ preporučuje da se potpisi prikupljaju ponajprije na otvorenome, na štandovima, a ako to nije moguće, u zatvorenom prostoru. U tom slučaju, organizator će odrediti najveći broj sudionika ovisno o veličini prostora, držeći se kriterija od jedne osobe na četiri metra četvorna i fizičkog razmaka od 1,5 metara. Zavod u tom slučaju preporučuje nošenje maski za lice. Radi lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze, HZJZ preporučuje evidentirati sve prisutne osobe, zabilježiti njihovo ime, prezime i OIB.

Na štandu ili u njegovoj neposrednoj blizini moraju biti upute o potrebi dezinfekcije ruku prije i poslije potpisivanja listi te dezinficijens. Površine štandova preporučuje se dezinficirati svaki sat. Građanima se preporučuje da donesu kemijsku olovku, što ne isključuje dezinfekciju ruku prije i nakon potpisivanja. Između volontera i građana treba poštovati udaljenost od 1,5 metara.

Fizički razmak trebaju poštovati i građani dok čekaju u redu. Dijele li se na štandu promidžbeni materijali, za to bi trebalo zadužiti jednog volontera. Volontere i ostalo osoblje, prije rada, treba educirati o mjerama zaštite koje se provode. Te osobe trebaju kod kuće ujutro prije dolaska u smjenu izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako im je ona viša od 37,2°C i osjećaju se bolesno, ili imaju znakove bolesti, svoje aktivnosti trebaju odgoditi i javiti se liječniku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...