Štokov: “Netko je svrdlom bušio rupe i ulijevao solnu kiselinu. Platane su tu od 30-ih godina prošlog stoljeća!”

Kako bismo zadržali iskonsku potrebu za povezanosti s prirodom, u urbanim i turističkim gradovima od primarne je važnosti očuvati komadić zelenog raja u vidu parkova, drvoreda i cvjetnih površina.

Posljednjih godina svjedočimo kako nam nezaustavljiva betonizacija krade “pluća grada”, ali sada smo se susreli s novom dimenzijom oholog ponašanja prema biljnom svijetu na javnim površinama.

Po dojavi zabrinutih građana, jučer se pronijela vijest kako netko moguće buši debla starih platana i pokušava ih otrovati kemikalijama.

Pretpostavke su se pokazale istinitima, potvrdio nam je Roko Štokov, diplomirani inženjer agronomije kojeg zbog angažmana na spašavanju najpoznatije biljke i simbola Mediterana krasi epitet “doktora za palme”.

Jesmo. Uspjeli smo dokazati da je netko namjerno htio uništiti stabla. Sa svrdlom je izbušio rupe dubine do 10 centimetara i prema mojoj procjeni ulijevao solnu kiselinu. Do sada se nismo susreli s ovakvim slučajevima u centru grada, kazuje.

Na sreću, stari drvored kod zadarske “Pegle” kojeg poznaju gotovo svi živući stanovnici našega grada, ostaje krasiti Obalu kralja Tomislava.

Stabla su dobro, drvored će ipak preživjeti. Jedno je stablo suho, bilo je tanko, ali ako ga ispilamo do dvije trećine trebalo bi prema mome iskustvu ponovno niknuti, optimistično će Štokov.

Sanacija štete je u tijeku, a agronomski znalac ima prijedlog kojim bi se mogli zaustaviti eventualno danji pokušaji trovanja platana.

Ovakva stabla sadila su se od 30-ih godina 20. stoljeća do iza Drugog svjetskog rata. Rekao bih da su ova konkretno baš iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Naši su koraci popuniti rupe, što se radi voskom. Tako nepoznati počinitelj neće moći dalje ulijevati ništa, osim ako ne izbuši nove rupe. Nadam se da će biti pronađen, a jedini način je taj da se kamere restorana koje su u blizini malo zaokrenu. Tako bismo mogli nadzirati drvored, zaključuje Štokov.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...