Stožer; Božinović: “Od 11. svibnja ćemo razmatrati pitanje ukidanja propusnica”

Na konferenciji Nacionalnog stožera Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da rast broja novozaraženih nije posljedica popuštanja mjera.

Na Braču se nalaze tri epidemiologa i ravnateljica NZJZ-a Split. Tu se radi o pacijentu koji se vratio iz bolnice, nakon čega su ga posjetili brojni prijatelji, od kojih se 22 zarazilo. Novozaraženi u Dubrovniku su članovi iste obitelji, kazao je Capak.

Novinare je zanimalo je li istina da pacijent s Brača nije testiran pri izlasku iz bolnice, te žele komentar na tvrdnje da stvari na tom otoku ne funkcioniraju.

Dogovoreno je da dvoje epidemiologa iz HZJZ-a ide u Split. Dogovorit ćemo se i tko će sve iz Stožera ići za Split pomoći razriješiti situaciju. Mjere ćemo dogovoriti čim dobijemo izvještaj s terena, kazao je Capak.

Ministar Vili Beroš poslao je ozbiljnu poruku.

Da nije bilo toliko posjeta, toliko bliskih kontakata, mi sada ne bi smo imali ovakvu sliku. Od najveće je važnosti pridržavanje ovih mjera. Ako se opustimo, imat ćemo problema. Da su se ljudi držali preporučenih mjera, ovo se moglo izbjeći, dodao je Beroš.

Novinare je zanimalo ima li novih odluka o propusnicama.

Današnje povećanje vezano je prije svega za dva lokaliteta, na Braču i u Osijeku. U Osijeku se radi o poznatim kontaktima. Na Braču je situacija značajnija promjena u odnosu na ranije dane. Nastavit ćemo s mjerama popuštanja, jer situacija na jednom otoku neće presuditi onome što smo planirali na razini države. Nikakve nove odluke danas nismo donijeli. Nekoliko samo dana najavljivali liberalizaciju propusnica, i od toga ne odustajemo. Naveden je 11. svibanj kao dan kada bi smo mogli razmotriti pitanje e-propusnica, i to ćemo učiniti, kazao je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...