Stožer; Markotić objasnila liječi li Actemra koronavirus i gdje smo sa cjepivom

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, odgovorila je na pitanje novim saznanjima o lijekovima, te o tome koliko je blizu funkcionalno cjepivo.

Ako mislite na ono što se piše o biološkom lijeku, pokazao se u ograničenim studijama kod jednog dijela bolesnika učinkoviti, ali potrebno ga je upotrijebiti kod bolesnika koji imaju teže stanje. On je strogo indicirani lijek, nije za široku upotrebu, nije lijek koji bi dobio svatko tko ima bilo kakav oblik COVID-a. Veliki su napori u istraživanju lijekova i cjepiva, i sigurno ćemo nešto imati budući da svi surađuju, kazala je Markotić.

Sjetimo, Actemra (tocilizumab), biološki lijek kojim se inače liječi reumatoidni artritis pokazao se uspješnim u liječenju COVID-a.

Riječ je o lijeku koji proizvodi švicarska tvrtka Roche za liječenje autoimune bolesti reumatoidnog artritisa, a za tu je namjenu registriran i u Hrvatskoj.

Znanstvenici naglašavaju da postoje dobri razlozi za vjerovanje da bi lijek mogao blokirati upalni proces u plućima, odnosno smanjiti potrebu za respiratorima, kao i broj umrlih od COVID-a 19. Actemra djeluje tako da smanjuje razinu proteina interleukina-6 (IL-6) kojeg pacijenti s reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što uzrokuje upalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...