Stožer upitan hoće li Hrvatska poput Slovenije proglasiti kraj epidemije?

Na konferenciji Nacionalnog stožera postavljeno je pitanje hoće li Hrvatska poput Slovenije proglasiti kraj epidemije. Danas imamo tek jednu novooboljelu osobu i epidemiološka situacija, ako se voditi za primjerom susjeda, to nam dopušta.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako odluku o proglašenju završetka epidemije donosi Vlada na prijedlog HZJZ-a.

Proglašavanje epidemije ili završetka se po novom zakonu provodi na način da HZJZ daje prijedlog ministru, a Vlada donosi odluku. To je jedna procjena koja se analizira. To je epidemiološka procjena koja se donosi s obzirom na transmisiju bolesti, ponovnu pojavu bolesti i na temelju broja oboljelih, kazao je Capak.

Sjetimo, slovenska vlada je na telefonskoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa i tako postala prva europska vlada koja je to učinila.

Kako javlja RTV Slovenija odluka stupa na snagu danas, a počinje se primjenjivati od petka 31. svibnja.

Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. No budući da još postoji opasnost od širenja zaraze, na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...