Stručnjaci razradili tri scenarija; Najgori kaže da će korona trajati još dvije godine

Novi koronavirus će se najvjerojatnije širiti najmanje 18 mjeseci do dvije godine sve dok 60 ili 70 posto stanovništva ne bude zaraženo. Predviđanje je to američkih znanstvenika koji već dugo vremena proučavaju pandemije, piše CNN.

Zbog činjenice da je Covid-19 novi virus, nitko na njega nema imunitet. “Pandemije će najvjerojatnije trajati od 18 do 24 mjeseca, dok se postupno u stanovništvu ne razvije imunitet krda”, stoji u izvješću, prenosi RTL.

Tri scenarija

U svom su izvještaju napisali da su moguća tri scenarija:

Scenarij 1: Nakon prvog vala u proljeće 2020. uslijedit će serija manjih valova tijekom ljeta i potom će se pojavljivati u razdoblju od jedne do dvije godine prije nego nestane nekad u 2021. godini.

Scenarij 2: Nakon prvog vala u proljeće 2020. uslijedit će veći val u jesen ili zimu i još jedan ili više manjih valova u 2021. godini. Smatraju da bi u ovom scenariju trebalo ponoviti uvođenje mjera izolacije u jesen kako bi se spriječilo brzo širenje infekcije i prevenirao kolaps zdravstvenog sustava koji ne bi mogao obraditi toliki broj pacijenata. Naglašavaju da se ovakav scenario dogodio 1918. i 1919. godine tijekom pandemije španjolske gripe.

Scenarij 3: Polagano gašenje transmisije. U ovom slučaju se ne bi moralo ponovno uvoditi mjere izolacije, ali bi se i dalje pojavljivali slučajevi smrti od novog koronavirusa.

Cjepiva neće biti prije 2021. godine

Oni preporučuju da se države pripreme na najgori scenarij te razrade konkretne planove za ponovno uvođenje mjera kako bi se lakše nosile da najžešćim valovima zaraze koji bi se mogli dogoditi.

Naglašavaju da će cjepivo pomoći, ali to neće biti u tako brzom roku. “Cjepivo vjerojatno neće biti dostupno najmanje do 2021. godine”, napisali su.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...