Struka traži da testiranje na koronavirus bude obvezno još barem dva tjedna

Struka smatra da bi bilo dobro da testiranje na koronavirus bude obvezno još dva tjedna, dok situacija ne bude dulje vrijeme povoljna, piše u utorak Jutarnji list.

“Prošli tjedan imali smo pacijenta naručenog za kolonoskopiju koji nam se javio telefonom i rekao da je test na Covid-19 pokazao da je pozitivan. Nije imao nikakve simptome, ali mi smo tražili da obavi testiranje jer je riječ o dijagnostičkom postupku za koji je potrebna anestezija.

Osim toga, poznato je da se koronavirus može nalaziti i u probavnom traktu pa smo to učinili iz opreza. Naravno, odgodili smo pretragu. Pokazalo se da bi, barem još neko vrijeme, trebalo testirati pacijente koji dolaze u bolnicu zbog nekog zahvata ili pretrage tijekom koje se može širiti aerosol”, smatra predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) Željko Krznarić.

Ministarstvo zdravstva je prije nekoliko dana dalo liječnicima primarne zdravstvene zaštite i bolnicama naputak o tome tko bi se trebao obavezno testirati i tko izdaje uputnice, odnosno kad građani sami moraju platiti test.

Medu ostalim, navodi se da se rutinsko testiranje ne provodi ni zbog hospitalizacije ni zbog dijagnostičko terapijskih postupaka, nego samo ako za to postoji opravdani razlog.

No, razna liječnička društva drže da bi testiranje trebalo biti obvezno za sve bolničke zahvate i pretrage u koijma se može zadržavati aerosol, a to je navodno sadržano i u preporukama europskih i američkih liječničkih društava, donosi Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...