Svako jutro mjerenje temperature; Učenici od 1. do 4. razreda vraćaju se u škole

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jučer je kazala da su škole sigurne i pozvala je roditelje da pošalju djecu u škole. Divjak kaže da očekuje velik broj djece u školama te da su svi ravnatelji dobili upute na 20 stranica.

“Škole su sigurne i svi učenici od 1. do 4. razreda trebaju doći u školu. Lepeza isprika je nešto veća nego prije i roditelji mogu ispričati djecu. Recimo trebamo vidjeti hoće li nastave na Braču biti. Od početka je bilo jasno da djeca budu u školi jer je epidemiološki okvir bitno drugačiji od onoga prije 2 tjedna”, rekla je Blaženka.

“Od idućeg tjedna nema više nikakvih subjektivnih isprika… Roditelji trebaju razgovarati s liječnikom oko isprika”, rekla je Divjak.

“Preporuka je održavanje razmaka od 1,5, odnosno jedan u klupi, učionice razredne nastave su oko 60 kvadrata to je oko 15 do 20 učenika po učionici. Ako baš ima 28 učenika u razredu, preporuka je da se razred podijeli, ako bude potrebno, odobrit ćemo i zapošljavanje učitelja”, rekao je jutros savjetnik ministrice Divjak Marko Košiček u emisiji “Dobro jutro Hrvatska”.

Nove preporuke

HZJZ je prošli tjedan donio nove preporuke za škole prema kojima broj djece u razredu nije ograničen iako je preporučeno da ne iznosi više od 20. Sukladno tim uputama Ministarstvo obrazovanja objavilo je kako se od sutra škole otvaraju za sve učenike od 1. do 4. razreda. No nedolazak će se opravdavati čak i ako roditelj samo napiše da se dijete boji poslati u školu.

Roditelji svako jutro djetetu moraju mjeriti temperaturu

HZJZ je prekjučer i dopunio upute koje je objavio 20. svibnja te u njima piše kako djeca koja kreću u školu, ali i u vrtić, moraju nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu.

S obzirom na trenutačno povoljnu epidemiološku situaciju, sva se djeca mogu vratiti u vrtiće i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda.

HZJZ napominje da neke kronične bolesti, kao što su respiratorne, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija, veća tjelesna ili motorička oštećenja, mogu značiti povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covida-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

No, ističe HZJZ, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu i respiratorne simptome, ako su izgubili osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se opasnost od zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će ona biti “jednaka riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima”.

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči, a roditelji koji dovode djecu trebaju izbjegavati ulazak u ustanovu te, koliko je moguće, držati razmak od drugih osoba. Kad je to moguće, u pratnji djeteta uvijek treba biti ista osoba ili se mogu izmjenjivati dvije odrasle osobe koje žive u istom kućanstvu.

Capak: Poruka roditeljima je da pošalju djecu u školu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak poslao je jučer umirujuću poruku roditeljima čija se djeca vraćaju u škole, ali i upozorio kako još nije vrijeme da se proglasi kraj epidemije.

“Nove preporuke daju visoku razinu sigurnosti. Poruka roditeljima je da pošalju djecu u školu. U školama će se organizirati jedna vrlo visoka razina sigurnosti. Apsolutne sigurnosti nema nigdje, ali škole će napraviti sve da ta sigurnost bude maksimalna”, poručio je Capak roditeljima.

Divjak: Djeci je sada mjesto u školama i moraju biti u školama

“Informacije koje dobivamo od ravnatelja je da se očekuje da puno više djece bude u školama nego je to u ova dva tjedna. Ali za ova dva tjedna smo imali vrlo restriktivan epidemiološki okvir, a sada su upute epidemiologa takve da kažu da su djeca jednako sigurna u školi kao i kod kuće. U vrijeme kada dijete možete povesti u igraonicu, na igralište, na svadbu od 300 gostiju, onda sigurno nema razloga da ne budu i u školi”, kazala je Divjak neki dan.

Na pitanje je li dolazak djece u školu od ponedjeljka obvezan, ministrica je odgovorila: “Kao što smo rekli, u ovo vrijeme kada vam svi stručnjaci kažu da je u školi sigurno, nema ministra obrazovanja, ravnatelja škole ili učitelja koji će reći drugačije. Da, djeci je sada mjesto u školama i moraju biti u školama”, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...