The Independent piše o Zadru: “Obožavaju kavu, a od obližnjih otoka srce poskoči”

“S tri tisuće godina povijesti, Zadar je mješavina baštine i sadašnjice. Postoje drevne rimske ulice i luke koje se koriste još od antike, izolirane uvale, gotovo prazni nacionalni parkovi i suludo raskošni vinogradi. Katedrale iz venecijanskog doba i dvorovi sa šahovskim pločama, bez splitske i dubrovačke gužve koju stvaraju fanovi Igre prijestolja. U pravom hrvatskom stilu, tu su nezaboravni izleti brodom na otoke na kojima možete glumiti Marka Pola”, rečenice su kojima počinje članak The Independenta o Zadru, prenosi Index, koji nazivaju najstarijim stalno naseljenim mjestom koje morate vidjeti.

Autor članka Mike MacEacheran dodaje da, kako je ovo ipak Jadran, dobra hrana i piće se podrazumijevaju.

“Dalmatinci obožavaju kavu, a stari dio Zadra ispunjen je kafićima na popločenim ulicama, fast foodovima i vinskim barovima u sjenama suncobrana. Grad ima i velike festivale te je savršeno vikend odredište cijele godine”, naglašava se u članku.

Dodaje se da su brojne znamenitosti skrivene u starom dijelu grada, a za njihovo obilaženje trebat će barem pola dana.

“Svidjet će vam se rimski Forum, koji je izgradio car August, katedrala sv. Stošije i crkva svetog Donata iz 9. stoljeća”, ističe se.

Kao najljepše doba dana u Zadru autor članka ističe vrijeme zalaska sunca te podsjeća da je ono inspiriralo i Alfreda Hitchcocka.

“Ljetovao je u Zadru 1964. godine i nije teško zamisliti ga kako se pojavljuje i danas, kako diskretno šeće među pomorcima i ljubavnicima”, naglašava The Independent.

U nastavku se spominju i Morske orgulje arhitekta Nikole Bašića te obližnji Nacionalni park Paklenica, udaljen 30 minuta vožnje od Zadra. Autor članka preporučuje i safari vožnju po Velebitu.

“Ne postoji bolji način za provođenje vremena u Dalmaciji od odlaska na otoke. Split ima hedonistički Hvar, Dubrovnik ima borovima prekriveni Mljet, no i Zadar ima odredišta od kojih srce poskoči. Prema jugu su otoci Nacionalnog parka Kornati. Ovdje možete naći prazne plaže i primijetiti dupine. Bliže marini u Jazinama su Pašman, Iž i Dugi otok, svi lako dostupni gliserima”, preporučuje autor članka.

Među savjetima turistima nalaze se oni da ponesu eure i da ostavljaju deset posto napojnice.

Inače, prošle godine Zadar se u medijima više puta pojavljivao zbog skandala, poput premlaćivanja gej vojnika i silovanja maloljetnice, nego zbog svog odnosa prema turistima i posebnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...