Turbić obećan novac kako bi namjestila natječaj, Rimac trebala dobiti i zemljište kod Rogoznice

Uskok je u subotu, u aferi Vjetroelektrana, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, među kojima je i smijenjana državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mira i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Pored prvoosumnjičene i u petak smijenjene državne tajnice te bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, prijavljeni su vlasnik grupacije Lager i tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić (55), izvršni direktor Lagera Dragan Stipić (35), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić (63), šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan (63) i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković (61).

Uz njih, prijavljeni su šibenski poduzetnik Ante Sladić (31), zagrebački poduzetnik Josip Ravlić (58), HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija (55), tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro (35), HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić (38), kninski poduzetnik Nikola Lapčić (35) i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac (48).

Prema izvješću MUP-a sumnja da je Rimac izvršila utjecaj na Turbić kako bi koristeći činjenicu da je načelnica jedne općine osigurala raspisivanje natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, krških-pašnjaka na području Gračaca tako da prilagodi natječaj te da u natječaj budu uvrštene upravo zemljišne čestice koje odgovaraju potrebama drugih osumnjičenih. Tako prilagođenim natječajem bi upravo njihova trgovačka bila izabrana na natječaju. Za navedene radnje, jedan od osumnjičenika je obećao Rimac veći novčani iznos, kao i prijenos vlasništva na građevinskom zemljištu na području Rogoznice, površine 10.000 m2 te davanje većih novčanih iznosa trećim osobama koje će biti uključene u realizaciju njihovog cilja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...