Turizam i Cro kartice; Fain: “Kada bi poslodavci to davali zaposlenicima, bio bih presretan! Pomogli bi gospodarstvu”

Za razliku od Slovenije u kojoj je država odlučila pokrenuti kotač turističke potrošnje, u Hrvatskoj je sve prepušteno poslodavcima koji će s 2500 kuna puniti Cro kartice svojim djelatnicima.

A taj vjetar u leđa hrvatskom turizmu ne stiže kada je najavljen, početkom lipnja.

Uz plaže, sportske terene, igrališta za djecu i kamp, hotel u Starigradu Paklenici je uz sam Nacionalni park Paklenica, pa nudi spoj morsko-planinskih aktivnosti idealnih za obiteljski odmor. Sasvim izgledno, ove im godine neće doći Britanci, kojima su lani uglavnom prodavali aranžmane, pa bi domaći gosti došli kao spasonosno rješenje.

“Meni je jasno da u Hrvatskoj ljudi nemaju primanja kao što je Njemačka, to nisu ni blizu ili Slovenija u konačnici, koja nam je najbliža, međutim uz pomoć tih Cro kartica zasigurno bi se smanjile te razlike”, rekao je za RTL direktor Hotela Alan Tomislav Pavličić.

Sada je već sasvim jasno kako u privatnom sektoru poslodavci neće moći uplaćivati sredstva za Cro karticu jer su sada i same tvrtke u poziciji da spašavaju poslovanje i radna mjesta.

“Cro kartica ide, negdje krajem šestog, 1.7. će krenuti. Ona bi bila kvalitetnije odrađena da je bila u neko drugo vrijeme, ali ovo ovo koronavrijeme sigurno neće biti uspješna onako kao što je trebala biti”, rekao je ministar turizma Gari Capelli.

Projekt Cro kartica priprema se 3 godine, ali na samom startu nema puno šansi za uspjeh.

“To nije plaća, to bi trebala biti nagrada koju bi zaposlenici dobili i mogli trošiti u hrvatskom turizmu, u bilo kojem dijelu Hrvatske. Bio bih presretan kad bi stvarno postojale tvrtke koje će imati mogućnosti to isplaćivati svojim zaposlenicima i sigurno bi to uvelike pomoglo razvoju hrvatskog gospodarstva i turizma”, rekao je za RTL predsjednik Udruge putničkih agencija Tomislav Fain.

Sindikatima javnih službi Vlada je dala ponudu da se regres javnim poduzećima isplati kroz Cro karticu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...