U crkve se može, na nogomet ne; Capak: “Ispunjene tribine pri samom su vrhu rizika”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, prokomentirao je nastavak nogometnog prvenstva te je pojasnio što će se dogoditi ako netko od igrača bude pozitivan na koronavirus.

“Fizička distanca ključna je mjera u ovoj borbi koju vodimo i time na najbolji način zaustavljamo širenje. Zbog toga još ne možemo donijeti mjeru da gledatelji mogu prisustvovati utakmicama. Idemo korak po korak, jer ispunjene tribine na nogometnim utakmicama po nama su pri samom vrhu rizika u ovom trenutku. Kada bi neki nogometaš bio pozitivan svi njegovi bliski kontakti, u zadnjih 48 sati, trebali bi ići u samoizolaciju. To bi, prevedeno značilo, da taj klub vjerojatno više ne bi mogao sudjelovati u natjecanju”, rekao je Capak za HNTV, prenose pa je progovorio o isplativosti testova na koronavirus.

“Jedan test vrijedi od 24 do 48 sati nakon čega osoba može postati zarazna. No, ne podržavamo široko korištenje tih testova jer je pitanje pouzdanosti ali i troška s obzirom na to da samo jedan takav test košta 1500 kuna. Tko si može priuštiti neka se slobodno testira, međutim pridržavanjem mjera distanciranja koje smo preporučili može se osigurati prilično visoka stopa sigurnosti”, kazao je.

Da na misu, ne na tribine. Zašto?

“Misa je statički događaj gdje nema kontakta među ljudima osim na pričesti, za koju smo točno propisali epidemiološke mjere. Crkve su i visoke prozračne građevine, a na kazališnim i kino predstavama, pa i na utakmicama ima puno više interakcije. Ne kažem da ne postoje epidemiološke mjere koje bismo mogli propisati da ima gledatelja na stadionima, ali to je zasad ipak visoko rizično. Svi bi htjeli odmah sve, ali idemo u fazama”, poručio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...