U Hrvatskoj 64 posto LGBTIQ osoba doživljava nasilje, trećina ih se pokušala ubiti

Oko 64 posto LGBTIQ osoba u Hrvatskoj doživljava nasilje, a trećina ih se pokušala ubiti ili ozlijediti, priopćila je udruga Zagreb Pride u nedjelju, ​​​​​​na​ Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije 17. svibnja.

“Prekinite tišinu: nazovite to homofobijom i transfobijom i pošaljite jasnu poruku da je nasilje nedopustivo i kažnjivo”, poručuju hrvatskoj LGBTIQ zajednici iz Zagreb Pridea.

Zajednički slogan globalnog LGBTIQ pokreta – “Prekini tišinu!” poruka je, kažu, LGBTIQ zajednici, a ujedno i krik upomoć vlastima i društvu, jer krajnje je vrijeme da nasilje protiv LGBTIQ osoba postane nedopustivo i kažnjivo.

Iz Zagreb Pridea podsjećaju da je jučer Vijeće Europe, na čelu s glavnom tajnicom Marijom Pejčinović Burić, poručilo kako europske države moraju učiniti više kako bi pomogle izazovima s kojima se susreću mlade LGBTIQ osobe, posebno u vrijeme krize.

Navode rezultate svog posljednjeg istraživanja o iskustvu diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja prema LGBTIQ osobama u Hrvatskoj koji, tvrde, potvrđuju da su im uskraćena temeljna prava, točnije pravo na siguran život i kretanje.

“Ovakva situacija u hrvatskom društvu nije samo posljedica aktivnog djelovanja desno-klerikalnih organizacija i njihove kampanje širenja predrasuda i mržnje protiv LGBTIQ osoba, već i diskriminatorne politike Vlade RH, neprimjene postojećih zakona te sporo i neučinkovito pravosuđe”, ističu u Zagreb Prideu.

Sve to, upozoravaju, doprinosi stvaranju atmosfere mržnje i netrpeljivosti posljednjih nekoliko godina.

Zagreb Pride napominje kako već godinama upozoravaju sve razine vlasti na nedovoljnu zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, a sada smatraju da je krajnje vrijeme da i cjelokupna javnost prepozna da je nasilje prema LGBTIQ osobama “značajan i urgentan društveni problem”.

Pozivaju stoga Predsjednika Republike Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da povodom ovog Dana promisle o svojoj odgovornosti za društveni položaj LGBTIQ osoba, te o tome što mogu napraviti da se situacija popravi.

Smatraju ključnim da se kod svakog oblika nasilja protiv LGBTIQ osoba, uključujući i govor mržnje, najoštrije i nedvosmisleno osude napadi na LGBTIQ osobe.

“Važno je da se to nasilje imenuje homofobijom i transfobijom kako bi se dala jasna poruka javnosti da su to u našem društvu nedopustive i kažnjive pojave”, navode u priopćenju.

Zato potiču svakog tko je doživio ili doživjela diskriminaciju i/ili nasilje da isto prijavi Rozom megafonu na hitni broj telefona 091 784 6278, koji je dostupan od 0-24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...