Užurbane pripreme za sezonu; Prvi strani turisti u hrvatske hotele stižu već 1. lipnja?

Ovaj tjedan ugostitelji, hotelijeri i predstavnici udruga privatnog smještaja održavat će videosastanke s Ministarstvom turizma i Nacionalnim stožerom civilne zaštite oko epidemioloških mjera koje će im se propisati, a cilj je, kažu za Jutarnji list sugovornici iz resornog ministarstva, da turistička sezona, barem djelomično, u Hrvatskoj počne 1. lipnja, najkasnije 15. lipnja.

Ugostitelji su već upozorili da restorane, barove i kafiće neće ni otvoriti 11. svibnja budu li ti uvjeti prestrogi, budu li morali imati velike razmake među stolovima i ugrađivati pleksiglase, jer će samo gomilati gubitke, s obzirom na to da će moći raditi samo nekoliko stolova na terasama. Zato je Ceh ugostitelja i turističkih radnika Hrvatske obrtničke komore tražio da im se dopusti otvaranje i unutarnjih prostora, prema uzoru na Austriju. Tamo je dopušten rad kafića i restorana od 15. svibnja, i to unutarnjih prostora, gdje razmak između stolova treba biti dva metra, a na terasama jedan metar, dok za jednim stolom mogu biti četiri odrasle osobe plus djeca. Radno vrijeme odredili su od 6 do 23 sata.

Kapaciteti

No, prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, najvjerojatnije će se za početak ići samo s terasama, kako je i definirano Vladinim zaključkom o postupnoj reaktivaciji gospodarstva, a ovisno o epidemiološkoj situaciji do kraja svibnja, razmatrat će se otvaranje i unutarnjih prostora.

No, to ne znači da se već sada ne razmišlja i o dopuštanju rada u unutarnjim prostorima tamo gdje sada postoje veći kapaciteti.

– Razgovarat ćemo o svemu, ne ovisi o nama, ali ne vidimo problem da se otvore i unutarnji prostori kod onih objekata koji imaju velike lokale, tamo gdje su se dosad održavala različita veća slavlja, poput svadbi. Ako je, primjerice, u jednom prostoru moglo stati 200 do 300 gostiju, ne vidim razlog da im se ne dopusti rad s ograničenim brojem stolova, uz poštivanje razmaka – kaže sugovornik iz Ministarstva turizma.

Dodaje kako se u popuštanju mjera gledaju iskustva i drugih država. Austrija je, kaže, jedna od rijetkih europskih zemalja koja je dopustila rad unutarnjih prostora kafića i restorana, dok su drugi, posebno mediteranske zemlje, prvo počeli s terasama.

– Poanta je da se počne raditi s terasama. U ovom trenutku, kada su granice još zatvorene, i tako će najvjerojatnije biti barem do 1. lipnja, u kafiće i restorane ići će domaći gosti. Lijepo je vrijeme i svi će htjeti sjediti vani. K tome, većina terasa ima tende, suncobrane i nadstrešnice ako počne padati kiša. Idemo obazrivo, ne treba srljati, što ne znači da nećemo do kraja mjeseca, ako situacija bude dobra, dopustiti i rad unutarnjih prostora – kaže sugovornik.

Budući da će ispočetka moći raditi samo terase, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak tražio je od lokalnih vlasti da se, prema uzoru na Vilnius, gradske ulice, trgovi i ostale javne površine prepuste ugostiteljima bez naknade, kako bi mogli proširiti terase. Pozivu su se prvi odazvali Pula i Bjelovar, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao je također da će ugostiteljima dati javne površine gdje god to bude moguće, a i Dubrovnik, Zadar, Split i Šibenik, iako nemaju toliko slobodnih javnih površina, o tome razmišljaju.

Sugovornik iz Ministarstva turizma kaže nam kako se sigurno neće ići u mjere koje će propisati preveliki razmak između stolova na terasama, već će to biti najviše jedan metar, a epidemiološke mjere obuhvaćat će preporuku nošenja maski i rukavica, pojačanu dezinfekciju i higijenske standarde, a šankovi neće biti otvoreni za posluživanje gostiju.

Restorani

Kada je riječ o hotelskim restoranima, iako se spominjalo da bi se njima dopustio rad samo za hotelske goste, u Ministarstvu kažu kako to nema smisla jer neki naši najpoznatiji restorani, od kojih neki imaju i Michelinovu zvjezdicu, posluju u sklopu manjih, boutique hotela, gdje je zapravo glavna djelatnost ugostiteljstvo na najvišoj razini, a smještaj je usputna kategorija.

Prvi hotel koji će svoja vrata za goste otvoriti ove sezone je opatijski Navis. Oni otvaraju hotel s pet zvjezdica i hvaljeni restoran već 11. svibnja, a istog datuma bit će otvorena i opatijska Villa Kapetanović s 4 zvjezdice. Ostali hoteli to će učiniti postupno od lipnja.

I porečka Valamar Rivijera priprema se za otvaranje svojih kampova i hotela tijekom svibnja i lipnja, a svi računaju s otvaranjem granica od 1. lipnja i turističkim koridorima s bližim zemljama. I lošinjska Aurora otvara već 18. ili 20. svibnja, iako znaju da granice tada neće biti otvorene, ali žele se prvo uhodati i pripremiti za nov način turizma u doba korone. Ministarstvo turizma, doznajemo, inzistirat će i da se otvore golf tereni jer je u tom sportu rizik od zaraze doista malen, a razmišlja se i o tome da se ranije počne i s nautičkim turizmom.

Ministar turizma Gari Cappelli potvrđuje da će se ovaj tjedan održavati sastanci s resornim udrugama, a trebali bi se nastaviti i razgovori s ministrima nama bližih država, iz kojih bi turisti mogli preko koridora dolaziti u Hrvatsku.

Granice

– U ozbiljnim smo pregovorima sa Slovencima. Sada će se naći njihovi i naši epidemiolozi da pokušaju naći rješenje za siguran prelazak granice, kako bismo početkom lipnja ili najkasnije 15. lipnja, mogli otvoriti granice. Razgovaramo sa svim susjednim državama, a uskoro ću imati sastanak i s talijanskim ministrom. Možda bi se mogla uspostaviti neka katamaranska veza između Ancone i Zadra te Splita, ako kod njih bude sve u redu – rekao je Cappelli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...