VIDEO Pogledajte kojom se brzinom koronavirus širi u restoranu

Video japanske javne televizije NHK koji prikazuje kako se koronavirus može brzo proširiti preko samo jedne osobe na mjestu poput restorana prenijeli su i brojni svjetski mediji poput CNN-a, a proširio se i društvenim mrežama.

Eksperiment simulira atmosferu bife-restorana na kruzeru, a provela ga je javna televizija u suradnji s vodećim zdravstvenim stručnjacima u državi.

Video prikazuje 10 ljudi koji dolaze u restoran, a jedna osoba je izdvojena kao zaražena. Svi dolaze do bifea kao da je sve normalno, bez razmišljanja da bi se mogli zaraziti.

Na kraju videa sudionici dolaze pod crno svjetlo koje pokazuje kako se infekcija proširila. Tragovi zaraze mogu se vidjeti na hrani, priboru za jelo, tanjurima, pa čak i licima nekih sudionika.

Što kažu stručnjaci?

Ovakvi eksperimenti nisu novi, ali dobro prikazuju kako se ovaj virus može brzo proširiti, pogotovo kada se učestalo ne peru ruke. Tako misli John Nicholls, profesor na Sveučilištu Hong Kong.

“Video prikazuje kako će se virus brzo proširiti na površine i ljude. Ovdje vidimo koliko je važna higijena kako bi se spriječilo širenje virusa.”

Ipak, dodaje da je eksperiment umjetan, odnosno teško primjenjiv na stvarnu situaciju jer je naglasak stavljen na diranje stvari.

S tim se slaže i Kentaro Iwata, specijalist za infektivne bolesti na Sveučilištu u Kobeu.

“Eksperiment je opisao mogućnost širenja zaraze kontaktom, a to nije dokaz onoga što se dogodilo. Jasna je razlika u tome što se dogodilo i što se moglo dogoditi.”

Ipak, Nicholls se složio da je ovo bio dobar način da se prikaže važnost pranja ruku, no kaže da bi eksperiment bio bolji da zaražena osoba opere ruke pet ili 10 sekundi.

“Tako bi javnost dobila uvid u to koliko je dugo potrebno prati ruke kako bi se smanjilo širenje bolesti”, zaključio je, prenosi Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...