VIDEO Snažna poruka Zadranima: “Kad sve ovo prođe i kad se furešti vrate, neka nađu grad kakav dugo bia nije!”

Sanja Petrovski, poznata zadarska plesačica, koreografkinja, plesna pedagoginja, umjetnička voditeljica i osnivačica Zadarskog plesnog ansambla, nakon više od 40 godina umjetničkog djelovanja, zaplesala je u glavnoj ulozi u novom video projektu turističke agencije Adriatic Luxury Villas pod redateljskom palicom Vladimira Mikete.

„Ideja se rodila kao plod dobro iskorištenog viška slobodnog vremena uslijed smanjenog obujma posla uzrokovanog korona krizom. Htjeli smo snimiti Zadar u izdanju u kakvom ga ne nalazimo u klasičnim turističkim videima i na promotivnim fotografijama. Prazne ulice i trgovi prikazali bi Zadar u njegovoj iskonskoj ljepoti, bez distrakcija. S tom idejom kontaktirali smo zadarskog redatelja, Vladimira Miketu koji je predložio i plesnu ulogu koju je utjelovila Sanja Petrovski. Sanjin kostim sašila je etablirana kostimografkinja zadarske nezavisne scene, Anita Goreta i tako je sve
krenulo.

Ovim videom htjeli smo prenijeti snažnu poruku, a ta je kako ne smijemo gubiti vrijeme, već iz ove situacije trebamo zajedno izvući što više možemo. Kraj ove krize moramo dočekati spremni i bez zaostataka jer kako i u videu kažemo: Kad sve ovo prođe i kad se furešti vrate, neka nađu grad kakav dugo bia nije! Izađimo iz ovoga pametniji za jednu tešku, ali veliku životnu lekciju.” – kažu Dujo Miočić i Kaltrina Čeku iz turističke agencije Adriatic Luxury Villas.

Ovaj video o praznom Zadru i posljedicama koje je novonastala situacija ostavila na njega, prepun je umjetničke simbolike i jakih emocija. Naime, Sanja Petrovski u ulozi hotelske sobarice lucidno čisti prazan grad: usisava puste trgove, riba napuštene ulice, lašti prazne izloge – sve što jednoj hotelskoj sobarici ne priliči.  U jednom trenutku, gledajući svoj odraz lica u izlogu Hrvatskog Narodnog Kazališta, oslobađa se svoje stroge uniforme i frizure te započinje ples s praznim gradom i njegovim ulicama. Prazan grad Zadar postaje njena idealna plesna pozornica. U njenom plesu se očituje nevjerojatna, kako plesna, tako i životna energija.

U video smo i ukomponirali i stihove Slavka Mikolčevića, koji je o Zadru pisao nakon drugog svjetskog rata u svojoj pjesmi “Srušeni Grad”. Samim time htjeli smo naglasiti poveznicu između duha i morala koji su zavladali među njegovima žiteljima onda, kao i danas.

„Zadar sam ja. Zadar smo mi. Zadar su ljudi bez kojih života nema!“

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...