Vladine mjere za pomoć gospodarstvu idu i nakon lipnja, bit će drugačije

Nakon sastanka u Vladi, čelni čovjek HUP-a Davor Majetić gostovao je u Newsroomu na N1 televiziji. Otkrio je da se Vladine mjere za pomoć gospodarstvu nastavljaju i nakon lipnja.

“Naravno, to neće biti u ovom obimu, npr. da se isplaćuju minimalci od 4 000 kuna, sad ipak svi mogu raditi. Sad je prioritet likvidnost, kroz jamstva države, EU fondove. Kako će se koja grana vraćati, mjere će se prilagođavati. Mjere će biti drugačije u smislu kriterija, iznosa i fokusa. Fokus je dakle na osiguravanju likvidnosti”, rekao je.

Na pitanje mogu li poslodavci sada otpuštati, rekao je da istekom isplate minimalaca, nema obveza da i dalje ostanu zaposleni, iako je poslodavcima interes da ostanu i nadaju se zaposlenosti od prije krize.

Iako je ministar gospodarstva jučer za N1 rekao da svi koji isplate dividendu, novac od mjera moraju vratiti, Majetić kaže da se o svemu još razgovara.

“Razgovaramo kako to riješiti da bude i poslovno i moralno. Puno je toga još s upitnikom. Treba vidjeti, možda da oni koji nisu uzimali novac od mjera mogu isplatiti, a oni koji žele, a uzeli su mjere, da vrate mjere. Pitanje je i do kojeg roka bi vrijedilo ako isplate da vrate pomoć, ipak smo u 2020., a dividenda je za 2019.”, rekao je Majetić.

O zabrani rada nedjeljom

O neradu trgovina nedjeljom rekao je da ta odluka ima reperkusije, i da pokušavaju razgovarati s Valdom i Stožerom jer bi ispravnije bilo da radimo nedjeljom.

“30 posto je u shopping centrima nedjelja. Sad smo u situaciji gdje nam je svaki dan važan, sad nam je važnije da ljudi rade, imamo naznake da će imati problema s viškom radne snage. Tražit ćemo da se odluka odgodi za vrijeme nakon krize i kad je bolja gospodarska situacija”, rekao je.

Potvrdio je da će svim akterima u političkoj areni pripremiti očekivanja od HUP-a jer je zadatak nove Vlade gospodarstvo, a drugih izazova, tvrdi Majetić, zapravo i nema.

Teme koje je kriza izbacila u prvi plan, a na kojima planiraju i dalje inzistirati su definiranje rada od kuće, institut čekanja, reforme koje Vlada treba napraviti u pravosuđu, javnoj upravi, zatim teritorijalni ustroj, odnos javnog i privatnog zdravstva.

Potvrdio je da će HUP tužiti bivšeg direktora Bernarda Jakelića, a za svoju ostavku u Nadzornom odboru HT-a kaže da je podnesena iz privatnih razloga, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...