Volvo ograničava brzinu svih novih vozila na 180 km/h

Potez koji su u Volvu najavili još prošle godine sada je dobio i službenu potvrdu – švedski proizvođač ograničit će najvišu brzinu svim svojim novim automobilima na 180 km/h kako bi napravio dodatni korak prema svojem krajnjem cilju: nula ozbiljnih ozljeda i smrtnih slučajeva u prometu
Još prošle godine u proljeće Volvo je u sklopu svojeg programa Vision 2020 najavio da će svim svojim novim vozilima elektronički ograničavati brzinu na 180 km/h. Cilj ovog programa je osigurati da Volvo postane proizvođač automobila u kojima neće biti smrtno stradalih ili ozbiljno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Sada je i službeno donesena takva odluka, pa je vodstvo švedske kompanije objavilo da će ograničenje brzine ubuduće biti primijenjeno na svim njihovim novim automobilima.

Dodatno, svi će novi automobili ovog proizvođača standardno dolaziti i sa značajkom Care Key, koja će vlasnicima omogućiti dodavanje dodatnih ograničenja brzine. Ovo bi trebalo omogućiti, primjerice, roditeljima da ograniče brzinu kojom će im djeca (ili općenito mladi i manje iskusni vozači) smjeti najbrže voziti.

Kontroverzni švedski model

Iz Volva ističu da je brzina i dalje jedan od glavnih uzročnika teških nesreća i nadaju se da će ograničenje najviše brzine, zajedno s prilagodljivim ograničenjem kroz Care Key, pomoći u povećanju sigurnosti na cestama. Nadaju se da će ove tehnologije potaknuti i dodatne razgovore oko ove teme te dovesti do nula pogibija i ozbiljnih ozljeda – iako su svjesni da je njihov potez, otkako je najavljen, izazvao kontroverze u javnosti.

Njihova argumentacija zasniva se na statistikama i namjeri spašavanja što je više moguće života, a ističu i kako sustavi aktivne sigurnosti ugrađeni u moderne automobile nisu učinkoviti u sprječavanju teških ozljeda putnika pri previsokim brzinama. Zato, kažu, postoje ograničenja brzine na cestama, a od sada će postojati i u njihovim automobilima.

Vožnja pod utjecajem droga i alkohola te nepažnja dodatni su značajni faktori nesigurnosti, a Volvo će se, najavljuju, budućim tehnologijama pozabaviti i njima, kako bi ostvario svoj cilj, javlja Autonet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...