Zadarska zračna luka bilježi pad prometa od 50 posto u odnosu na lanjski ožujak

Na zračnim lukama u ožujku je bilo 44 posto manje operacija zrakoplova nego u ožujku 2019., dok je broj putnika pao za 61,5 posto, na 133 tisuće, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji potvrđuju negativni utjecaj pandemije covid19 na zračni promet.

Kako je u u drugoj polovici ožujka sve stalo s tzv. ‘lockdownom’, stao je i zračni promet, a zrakoplovi su prizemljeni, pa su, kao i većina zračnih luka u svijetu, i sve hrvatske imale pad broja putnika, iznad 50 posto u odnosu na lanjski ožujak.

‘Nezgodno’ u svemu je i što su se mjere za sprječavanje širenja koronavirusa ‘poklopile’ s početkom ljetnog reda letanja na zračnim lukama koji uobičajeno kreće u zadnjem tjednu ožujka, a što posebice hrvatskim lukama nakon par zimskih mjeseci zastoja i uslijed pojačavanja turističkih i poslovnih letova donosi poraste prometa.

Tako je bilo zadnjih gotovo desetak godina u ožujku, a taj je trend prekinut ove godine zbog koronavirusa.

Zagreb s najviše putnika, a Osijek s najvećim minusom

U ožujku se najbolje, kako pokazuju podaci DZS-a, ‘držala’ zračna luka Zagreb, koja je taj mjesec završila sa 96 tisuća putnika ili 58,5 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu.

Iako je zatvorena u drugom dijelu ožujka, zračna luka Dubrovnik je sa 19 tisuća putnika u minusu od 66,5 posto u odnosu na ožujak 2019., isto kao i zračna luka Split sa 16 tisuća putnika.

Oko tisuću putnika na zračnoj luci Zadar predstavlja pad od gotovo 50 posto, dok je 513 putnika u zračnoj luci Pula za 65 posto manje nego u lanjskom ožujku.

Najveći pad u ožujku je imala zračna luka Osijek, koja je i inače zadnjih mjeseci bila u većim minusima, i to od 93 posto, sa 248 putnika, dok je zračna luka Rijeka u minusu od 89 posto sa 227 putnika.

Zanimljivost je da su dvije jedine otočke zračne luke/pristaništa u ožujku imale putnike – Mali Lošinj 29, a Brač i prvih osam putnika u ovoj godini, no za Brač je to pad od čak 95 posto u odnosu na ožujak 2019., a za Lošinj od 62 posto.

Iz inozemstva najviše je putnika na hrvatske zračne luke doletjelo sa zračnih luka iz Njemačke, 37 tisuća, što je i 65 posto manje nego lani. Slijede putnici sa letova za i iz UK, Nizozemske, Turske i Francuske, i svih je bilo znatno manje nego lani.

Terete je na zračnim lukama u ožujku ukupno bilo 659 tona ili 16,5 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...