Zadarska županija druga u državi po broju ostvarenih noćenja u travnju

U Hrvatskoj su u travnju s 9500 turista i 392.000 noćenja zabilježeni minusi od 99 i 88 posto u odnosu na isti mjesec 2019., podaci su eVisitora i Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Takvi su rezultati izravna posljedica globalne eskalacije koronavirusa te zatvorenosti granica i potpunog zastoja turističkih kretanja.

U travnju su u eVisitoru većinom bili registrirani domaći turisti, njih oko 7000 ili 96 posto manje nego u lanjskom travnju, dok je stranih bilo oko 2300 ili 99,8 posto manje.

Slično je i s noćenjima – domaćih 281.000 je za oko 38 posto manje, a stranih 110.006 noćenja je pad od 96 posto.

Među stranim turistima najviše su noćenja, oko 6 posto od ukupnih, ostvarili gosti iz Bosne i Hercegovine te iz Slovenije 4 posto, a po jedan postotni udjel u noćenjima imali su Nijemci, Talijani, Ukrajinci, Rusi, Britanci i državljani SAD-a.

Najviše noćenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Gotovo 60 posto travanjskog turističkog prometa ostvaren je u nekomercijalnim smještajnim objektima (privatne kuće, stanovi, vikendice, vile i slično), a ostalo u komercijalnom smještaju, odnosno u tek desetak otvorenih manjih ili većih hotela u Hrvatskoj i privatnom smještaju za komercijalno iznajmljivanje.

U apsolutnim brojkama, najviše noćenja u travnju bilo je na području Splitsko-dalmatinske te potom u Zadarskoj županiji i na Kvarneru.

Veliki minusi iz travnja, i još prije i iz ožujka ove godine, unatoč pozitivnim pokazateljima za siječanj i veljaču, utjecali su i na kumulativne brojke, pa je tako u prva četiri mjeseca turista ukupno u Hrvatsku došlo 69 posto manje nego u istom razdoblju 2019. odnosno njih 646 tisuća.

Ostvarenih ukupnih 2,3 milijuna noćenja pad je od 59,5 posto, a s obzirom na situaciju negativni trend se može očekivati i u svibnju i u lipnju, iako bi mogao biti ipak nešto umjereniji zbog popuštanja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa od 11. svibnja, kada su se slijedom preporuka mogli ponovo otvoriti ugostiteljski i smještajni objekti, ali i hrvatske granice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...