Zamjenik Alemke Markotić objasnio zašto ne možemo proglasiti kraj epidemije

Gost Dnevnika HRT-a bio je doc. prim. dr. sc. Rok Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Na pitanje kako bi usporedio sadašnju situaciju glede koronavirusa s onom u ožujku ili travnju, Čivljak je rekao kako je sadašnja situacija u svim institucijama koje su se bavile oboljelima puno lakša nego prije mjesec dana te kako su neke bolnice otpustile zadnje bolesnike.

“Mi u Klinici za infektivne bolesti imamo desetak bolesnika koji se liječe od koronavirusa, ali nam je olakšan posao zato što bolesnici manje pristižu”, rekao je i dodao kako je sretan što se izliječeni otpuštaju kući i pritisak je manji iako još uvijek skrbe o posljednjim bolesnicima.

“Možemo biti ponosni na to što smo ostvarili ovakav uspjeh”

Rekao je kako se nije očekivalo da će epidemija biti ovakvog obima, ali isto tako, nije se očekivalo da će se ostvariti ovako veliki rezultati koji nisu beznačajni u okvirima europske i svjetske medicine.

“Možemo biti ponosni na to što smo ostvarili ovakav uspjeh i spadamo u jedne od zemalja koje su uspjele na najbolji način zaustaviti epidemiju covida-19”, rekao je i dodao kako moramo biti ponosni na ove brojke i na to što su zdravstveni djelatnici napravili zajedno sa svim građanima.

“Ne bojim se povećanog broja zaraženih, ali moramo biti oprezni”

Vraćamo se pomalo normalnom životu i Čivljak je naglasio kako se on ne boji povećanog broja zaraženih zbog toga, ali je rekao da moramo biti oprezni i dalje slijediti upute koje smo slijedili posljednja dva mjeseca.

“Popuštanje protuepidemijskih mjera ne znači da ih se trebamo prestati pridržavati. Ograničenja će biti manja, što nam olakšava život, ali moramo biti svjesni da još uvijek postoje ljudi zaraženi koronavirusom i moramo biti oprezni”, rekao je.

Na pitanje je li rizično to što je u Hrvatsku ušlo 20 tisuća ljudi, Čivljak je rekao kako to nije rizično ako će se svi pridržavati protuepidemijskih mjera koje preporučuju epidemiolozi.

Objasnio zašto još ne možemo proglasiti kraj epidemije

Istaknuo je kako suosjeća sa svima koji su bili ograničeni u socijalnim kontaktima i to u najvećoj mjeri s osobama koje žive u domovima za starije. Njima se sada omogućavaju kontakti, ali uz pridržavanje svih mjera.

“Najvažnije je distanciranje, higijena ruku i nošenje maski”, rekao je.

Naglasio je kako Hrvatska ne može proglasiti kraj epidemije dok god ima novih slučajeva bolesti, dok imamo osobe u bolnicama koje su hospitalizirane zbog koronavirusa, ali, kako kaže, na dobrom smo putu da epidemiji proglasimo kraj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...