Zašto kavu ne bi trebalo podgrijavati?

Vjerojatno vam se već dogodilo da ste zaboravila na kavu i da se ona ohladila, pogotovo sad dok vjerojatno radite od doma. Za najbolji okus kavu je najbolje popiti u roku od sat vremena.

Ako vam se kava ohladila nemojte je podgrijavati jer će biti gorka. I prije nego što su zrna kave pržena, njen se DNK sastoji od kiselina i spojeva koji postaju gorki ako se kava zagrijava, rekla je Emily Rosenberg, direktorica ‘Stumptown Coffee’.

Zelena (nepržena) kava sadrži klorogene kiseline, a procesom pržena one se razgrađuju u kininsku kiselinu i kofeinsku kiselinu. Dok klorogena kiselina ima gorak okus, kininska i kofeinska kiselina imaju još izraženiji gorči okus, pišu 24sata.

“Sva kava ima neku gorčinu. Ali, kod svježe kave, također je prisutno puno slatkoće i kiselosti pa se gorčina ne osjeti. Kada ponovno podgrijavate kavu, potičete veću proizvodnju kininične i kofeinske kiseline, pa kavi dajete još gorči okus”, rekla je Resenberg.

“Sve se svodi na dvije riječi – hlapivi spojevi. A, kava ih je puna. Oni čine pravilno prženu i pripremljenu kavu ukusnu i mirisnu. Međutim, ti spojevi su hlapljivi i lako se ‘raspadaju’. Kada ponovno zagrijavate kavu, sve dobre stvari u kavi počinju nestajati i rezultat je da imate kavu koja je gorka jer se gorčina zadržava tijekom zagrijavanja”, rekao je Michael Phillips, direktor Blue Bottle Coffee

Rosenberg je dodala da će skuhana kava imati najbolji okus ako je konzumirate u roku od sat vremena ili 90 minuta. Također, svaka vrsta pržene kave će nakon zagrijavanja će imati gorči okus u određenoj mjeri, ali Rosenberg kaže da će gorčina tamne pržene kave biti još izraženija.

“Ljudi koji rade kod kuće vjerojatno već imaju termos čaše za van ili čaše s poklopcem. Kad pijete kavu kod kuće, možda niste pomislili da biste trebali koristiti te čaše. Vjerojatno pijete iz obične čaše u kojoj će se kava puno brže ohladiti jer je u kontaktu sa zrakom”, kaže Rosenberg.

Phillips je savjetovao isti prijedlog, s upozorenjem da ni termos čaše neće izdržati cijeli dan.

“Kava će početi gubiti okus oko 30 do 45 minuta i u termos čašama, ali cijelo vrijeme će biti topla. Ukus dobre kave mijenja se kako se kava hladi”, dodao je Phillips, a piše HuffPost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...