Zbog širenja zaraze ulazak stranaca u EU produljuje se do 15. lipnja

Europska komisija u petak je pozvala zemlje članice EU-a da do 15. lipnja zadrže ograničenja za ulazak u Uniju iz trećih zemalja, osim za putovanja koja su nužna

Komisija ističe da su ograničenja na vanjskim granicama i dalje potrebna kako bi se smanjio rizik da se zbog putovanja u EU bolest proširi.

Komisija je 16. ožujka pozvala čelnike država i vlada da privremeno, za početak na 30 dana, ograniče neobvezna putovanja u EU, a potom je 8. travnja zatražila da se ograničenje produlji do 15. svibnja.

Sada predlaže da se produlji za još 30 dana, do 15. lipnja.

Sve države članice EU-a (osim Irske) i zemlje pridružene Schengenu od tada su donijele nacionalne odluke o uvođenju i produljenju tog ograničenja.

Ograničenje putovanja se osim na tih 26 država odnosi i na četiri države pridružene schengenskom području (Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku), odnosno na ukupno 30 zemalja.

Komisija poziva da se o produljenju i dalje odlučuje koordinirano jer mjere na vanjskim granicama mogu biti djelotvorne samo ako ih sve države članice EU-a i schengenske države provode u istom roku i jednako na svim granicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...