Znanstvenici otkrili planet koji podsjeća na Zemlju tik izvan našeg Sunčeva sustava

Astronomi su napokon potvrdili ono o čemu se dosad samo nagađalo- postojanje planeta izvan našeg Sunčeva sustava koji bi mogao biti prikladan za život.

Zahvaljujući suradnji 91 europskog znanstvenika i veoma velikom teleskopu Europskog južnog opservatorija, uspjeli su precizno odrediti lokaciju zvijezde Proxima Centauri, planeta Proxima b koji se kreće oko nje, ali i krenuti u potragu za drugim planetima koji se možda nalaze u blizini.

Tako su otkrili da zvijezda Proxima Centauri nije ni izbliza tako žarka kao naše Sunce jer emitira tek jednu šestotinu sunčeve energije. Uz to planet Proxima b mnogo je bliži toj zvijezdi nego što je Merkur našem Suncu, a orbita mu traje tek 11 zemaljskih dana. No unatoč tome temperature na površini tog kamenog planeta slične su onima na Zemlji, pa postoji mogućnosti i za razvoj života.

Međutim, zbog blizine planeta zvijezdi znanstvenici se boje da su snažni izboji energije sa zvijezde u potpunosti uništili bilo kakve tragove atmosfere na planetu. To bi moglo onemogućiti ili barem otežati razvoj života kakav znamo.

Istraživanje koje će biti objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics Europskog južnog opservatorija, a trenutačno je objavljeno kao rad u otvorenom arhivu ArXiv, trebalo bi otkriti dodatne detalje o tom zanimljivom planetu, prenosi Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...