2 milijuna eura težak projekt; Sfinga i park u novom ruhu: “Preusmjerit ćemo turiste s Poluotoka”

Nekad obrastao, zaboravljen i nepristupačan park na Brodarici dobit će potpuno novo ruho.

Od zaborava će se sačuvati i zadarska Sfinga, biće s lavljim tijelom i ljudskom glavom koja doduše nema umjetnički i povijesni značaj kao one kod Egipćana ili Grka, ali zato čuva lijepu ljubavnu priču.

U njezinoj blizini nalazi se Villa Attilila, sagrađena davne 1901. godine. Vlasnik, ugledi povjesničar umjetnosti Giovanni Smirich u dvorištu je dao izraditi repliku egipatskog simbola u spomen na pokojnu suprugu koja ga je prerano napustila.

Od tada, u Zadru živi legenda koja kaže da ako pred Sfingom zaželite ljubavnu želju, ona će biti ispunjena.

Spoj romantike, daška prošlosti i prekrasne pozicije uz more svakako će privući i brojne turiste koji se odlučuju na posjet Zadru.

Želja nam je maknuti turističku rutu isključivo s Poluotoka i prvo čega smo se sjetili bila je – Sfinga!, kaže nam Ana-Marija Tahija iz Upravnog odjela za EU projekte.

Cilj projekta Recolor teškog 2 milijuna eura je unaprijediti potencijal kulturnih i prirodnih znamenitosti i krajolika odabranih lokacija na području Hrvatske i Italije koji nisu bili dio tradicionalnih turističkih ruta.

Od 2 milijuna eura, 258 tisuća je na Gradu Zadru. Imamo više partnera; Talijansku regiju Emilia-Romagna, grad Labin, talijanske gradove Campobasso i Cividale del Fruli, Veleučilište u Šibeniku i Sveučilište u Bologni te privatni konzorcij Montefeltro Sviluppo Consortium. S projektom se započelo još prošle godine i plan je bio završiti uređenje do sredine iduće godine, no zbog korone vjerujem da će se radovi produljiti za kakvih šest mjeseci, kaže Tahija.

Što se tiče samog uređenja, konzultacije idu s konzervatorima. Park će se urediti hortikulturalno, bit će tu klupe, koševi za smeće i slično… Ako će biti dovoljno novaca, uredit će se i donji zid koji nije u najboljem stanju. Naglasak uređenja ipak je na samoj Sfingi. Planiramo podići i internetsku stranicu putem koje ćemo na tehnološki moderan način prezentirati ovaj dio grada našim gostima, zaključuje Tahija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...