“Ako i dođe do pogoršanja s epidemijom, nećemo odgoditi izbore”

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da ne postoji mogućnost da se odgode izbori, čak i ako se pogorša situacija s epidemijom koronavirusa, istaknuvši da je Hrvatska u boljoj situaciji u odnosu na druge zemlje koje također imaju izbore.

“Ne. Naša je Vlada, i to odgovorno tvrdim, pobijedila covid u prvom valu. Pobijedila ga je tako da smo i danas, kada gledate podatke, među tri zemlje Europske unije koje imaju najmanje novozaraženih i najmanje aktivnih slučajeva”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da se odgode izbori ako se pogorša situacija.

U odnosu na druge, mi smo izrazito dobri, Ako Francuska održava drugi krug lokalnih izbora, a po danu ima više od 500 novih slučajeva, onda je ta tema i puno bolja nego u toj zemlji, rekao je Plenković prilikom obilaska treće izborne jedinice.

Upitan nije li licemjerno da mjesecima pozivaju na odgovornost, a da on nakon kontakta sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem ne ode u samoizolaciju, rekao je da je taj kontakt objasnio jučer.

“Da je kontakt bio takav koji bi se kvalificirao kao bliski kontakt, onda bih sigurno slijedio preporuke epidemiologa, a ne nadriliječnika iz oporbe koji imaju politički interes da stavljaju u eter ovo što vi mene sada pitate. To je velika razlika”, poručio je.

Na pitanje nije li kontradiktorno da se govori da je kontakt od 15 minuta bliski kontakt, a do sada to nije bilo tako, ustvrdio je da je to stalno isti podatak. “Nije ništa mijenjano. Sve je isto. Možda je vama kontradiktorno jer niste čitali”, odgovorio je Plenković novinarki.

Testirat će se opet ako bude potrebe, ali ne vidi potrebu. Smatra da to HDZ-u neće naštetiti na izborima jer su “ljudi ozbiljni i dobro vide tko što radi”.

Rekao je da je kampanja za nadolazeće parlamentarne izbore već prilagođena potrebnim uvjetima i da svoje aktivnosti nastavljaju bez problema te da nema velikih skupova.

Na pitanje šteti li ova situacija Hrvatskoj s obzirom na to da i strani mediji pišu o tome da on odbija ići u samoizolaciju, odgovorio je da ne “zato što je ta informacija neistinita”.

“Bilo bi dobro da vi kao medij koji ima neki regionalni eho kažete vašim kolegama – pročitajte priopćenja HZJZ-a, a ne prepisujete navode oporbenih političara ili drugih kojima je interes da to bude tema”, rekao je novinaru.

Ustvrdio je da je to bitna razlika te da su se ponašali odgovorno sve ovo vrijeme, a tako se ponašaju i sada. Vezano za režim na granicama, smatra da će Nacionalni stožer civilne zaštite postrožiti određene kriterije.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...