Austrijanci napokon otvaraju južne granice

Premijer Andrej Plenković pohvalio se danas kako je s Austrijom napokon uspio ispregovarati otvaranje granica.

O tome je obavijestio preko svog službenog Twitter profila.

– S austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom razgovarao sam o pripremi za EUCO sljedeći tjedan i situaciji s #COVID19. Dogovorili smo da će Vlada Austrije sutra donijeti odluku o ukidanju restrikcija za kretanje ljudi između Hrvatske i Austrije od sredine lipnja – objavio je predsjednik hrvatske Vlade.

Riječ je o važnom pitanju koje se naročito tiče turizma.

Austrija je odlučila otvoriti granice sredinom lipnja, ali tada su na popisu bile samo zemlje Njemačka, Švicarska, Češka, Slovačka i Mađarska. Hrvatske na popisu zemalja nije bilo, što se u domaćoj javnosti protumačilo kao austrijski politički manevar na štetu Hrvatske, piše Jutarnji.hr.

Pravdalo se to da Austrija ne želi otvarati granice sa zemljama s nepovoljnom epidemiološkom situacijom no zašto se među “izopćenima” našla Hrvatska, zemlja s jednom od povoljnijih situacija u Europi, nije objašnjeno.

Domaći stručnjaci za Jutarnji su iznijeli tezu kako Austrija zapravo pokušava spasiti svoj turizam na način da maksimalno dopusti ulazak turista i zaustavi odljev domaćih turista u druge zemlje, a Hrvatska im je tradicionalno omiljena destinacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...