Banke vraćaju naknade za podizanje novca na drugom bankomatu

Građani su gotovinu tijekom posljednja tri mjeseca mogli podizati na bankomatima drugih banaka bez plaćanja naknade, kao jedne od protuepidemijskih mjera. Posebno je to važno umirovljenicima koji su mirovinu tako mogli podići na najbližem mjestu. No, kod isplate idućih primanja to će ih koštati jer banke, umjesto da produže ovu uslugu, ponovno vraćaju naplatu.

Pojedine banke već su donijele odluku kako će od 1. srpnja ponovno naplaćivati podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka, čime ukidaju protuepidemijsku mjeru uvedenu krajem ožujka.

Građani su tako mogli, i još kratko mogu, na najbližem mjestu podići novac bez odlaska u banku ili hodanja do matičnog bankomata, a da pritom uslugu korištenja ne moraju platiti najmanje 20 ili 30 kuna, što je na malene mirovine velik izdatak.

Vraćanje naknade za podizanje gotovine na bankomatima potvrdile su prije nekoliko dana Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb, jučer je to učinila i OTP Banka.

Erste banka je pak donijela odluku o produljenju tromjesečnog razdoblja u kojem privremeno ne naplaćuje naknadu za podizanje gotovog novca karticama privatnih korisnika na bankomatima i EFT POS uređajima drugih banaka u Republici Hrvatskoj, poštanskih ureda i prodajnih mjesta koji omogućavaju tu opciju, za dodatnih mjesec dana.

Također, od 1. srpnja ukida se i privremena mjera kojom je bilo omogućeno podizanje gotovine s računa zaštićenih od ovrhe na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj te će podizanje gotovine debitnim karticama vezanim uz račun izuzet od ovrhe biti moguće isključivo na bankomatima OTP banke” – objavili su jučer odluku iz OTP banke.

Ostaje limit za plaćanje, ali smanjuju se minusi

Banke kao protuepidemijsku mjeru ostavaljaju limit za beskontaktno plaćanje karticom u iznosu do 250 kuna, bez potrebe unošenja PIN-a.

No, neke banke počele su ukidati ili smanjivati dopuštena prekoračenja, odnosno to će učiniti po proteku tromjesečnog razdoblja poštede zbog epidemije. Poseban je to problem građanima koji su ostali bez prihoda ili su im oni smanjeni, čime im je smanjen i minus u koji smiju otići. Neki će rok produljiti na šest mjeseci ili godinu dana, uz mogućnost kasnije otplate minusa na rate.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...