Beroš u Zadru: “Mjere nisu ispoštovane, ovo je veliko upozorenje. Što će biti za nekoliko dana, ne znam”

Ministar zdravstva, Vili Beroš, boravio je danas u Zadru, nakon što je na teniskom turniru zaraženo četvero ljudi, bugarski i hrvatski tenisači te dvojica trenera.

– Došao sam u Zadar dati potporu epidemiološkim djelatnicima. Sretan sam što su se brzo organizirali. 47 ljudi je do sad u samoizolaciji, a zaprimili su više od 600 zabrinutih poziva Dogodilo se ono što se dogodilo. Ovo je dokaz da nije gotovo i da situacija s koronom i dalje traje, rekao je Beroš.

Rekao je da se sprječavanje širenja najbolje uspostavlja strogim mjerama koje u ovom slučaju nisu ispoštovane.

– Jasno se zna kako se mora organizirati događaj na otvorenom. Ovo je jedno veliko upozorenje, pozivam sve organizatore ovakvih zbivanja da se striktno pridržavaju mjera, rekao je Beroš.

Na pitanje zašto tenisači nisu bili testirani prije turnira rekao je da građani Srbije koji dolaze u Hrvatsku ne moraju nužno biti testirani.

Što se tiče premijera Andreja Plenkovića, koji je također posjetio turnir, Beroš kaže kako premijer nije boravio duže od 15 minuta u društvu zaražene osobe.

– Premijer Andrej Plenković je bio u Zadru, no definicija bliskog kontakta koje uključuje samoizolaciju i testiranje u njegovom slučaju nije ostvarena, rekao je Beroš.

Pojasnio je što to znači.

– Preuzeli smo definiciju Europskog centra koja na otvorenom uključuje kontakt lice u lice duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra, a u zatvorenome boravak duži od 15 minuta ili direktan kontakt. Održavanjem adekvatne distance, izbjegavanjem fizičkog kontakta, održavanjem higijene ruku, kašljanja i kihanja najbolje se sprječava širenje virusa, a to u ovom slučaju nije napravljeno. Jasno se zna kako se mora organizirati događaj na otvorenom. Ovo je jedno veliko upozorenje, pozivam sve organizatore ovakvih zbivanja da se striktno pridržavaju mjera, rekao je Beroš.

– Epidemiološka situacija u Zadru trenutno nije značajno pogoršana, što će biti za nekoliko dana, ne znam.

Sve ostaje otvoreno, ako se situacija pogorša, naravno da ćemo reagirati. Obzirom na otvaranje, ova situacija nije neočekivana i ona se može dogoditi i negdje drugdje, ali brzina reakcije je ključna, rekao je Beroš.

Poručio je kako sama putovanja nisu problematična, već treba obratiti pozornost na odgovorno ponašanje tijekom boravka i pri povratku.

– Ako izbjegavamo kontakte, ne rukujemo se i nosimo maske mogućnost zaraze je minimalna, rekao je ministar Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...