Beroš: “Zemlje koje žele pridobiti naše turiste sada naglašavaju slučaj Zadra, nezgodno”

Ministar zdravstva, Vili Beroš, danas je posjetio KBC Split. Nakon posjeta i razgovora s ravnateljem dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao situaviju u Zadru.

“Imamo određeni broj novooboljelih međutim treba reći da je Hrvatska po broju aktivnih slučajeva, sa Slovenijom, na začelju Europe. Naša epidemiološka situacija i dalje je dobra”, rekao je ministar na početku.

Ipak, naglašava kako dobra situacija ne znači da se smijemo opustiti.

“Oprez je i dalje potreban i zato sam ovdje. Od jutros nema novooboljelih u Zadru, svi novooboljeli su detektirani, dobrog su kliničkog stanja, samo jedam imao blagu temperaturu, a nitko nema kliničkih simptoma”, kaže ministar.

Ministar je rekao i kako situaciju i nove informacije prate iz sata u sat te da su mjere sada selektivnije nego što su bile u ožujku ili travnju.

“Fokusirane su samo na one županije gdje je veći broj oboljelih. Ako se situacija pogorša poduzet ćemo sve mjere koje smatramo potrebnima”, objasnio je ministar.

Turnir u Zadru 

Ministar je potvrdio i da su organizatori teniskog turnira u Zadru poslali upit HZJZ-u.

“Organizator turnira obratio se HZJZ-u s upitom može li se turnir održati, dato je odobrenje, ali uz pridržavanje svih mjera. Stoga, napominjem da organizatori ovog u Zadru, kao i boli kakvih slučnih događanja, moraju poštovati sve propisane mjere”, rekao je.

Dodao je, ipak, kako odgovornost snose i pojedinci koji se također trebaju pridržavati mjera.

“Ni organizatori ne mogu utjecati na sve koji se žele slikati s nekime”, rekao je i ponovio da se virus se ne prenosi niti na jedan drugi način osim aerosolom i direktnim kontaktom.

“Malo smo se opustili kao narod, ali zato iz ovog moramo naučiti lekciju i ponovo se početi odgovorno ponašati, kako bismo i turistima pokazi da su ovdje sigurni. Nezgodno je sa Zadrom što naši turistički konkurenti, koji žele pridobiti naše turiste sada to naglašavaju, ali opet smo brzo reagirali”, objašnjava Beroš.

Bolnica u Zadru je spremna 

Beroš je ponovio da je Opća bolnica Zadar sprema za prihvat zaražnih Covidom-19, ali da za ime trenutno nema potrebe. Dodao je i kako ne vjeruje da je ovo drugi val:

“Ne vjerujem da je ovo drugi val. Da bi se proglasio drugi val potreban je diskonuitet, odnosno. prekid epidemije. Mi smo imali dobru situaciju, ali oko nas je epidemija još uvijek bila. Epidemolozi drugi val predviđaju za rujan”.

Ministar je naglasimo i da upravo pojedinci mogu najviše napraviti za sprječavanje širenja zaraze, a onda se obrati i mladima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...