Božinović u Zadru: “Nosite maske u zatvorenom. 350 tisuća turista najavilo je dolazak”

Hrvatska je sigurna zemlja i jedna je od rijetkih koja će ove godine imati turističku sezonu, kazao je u srijedu potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dodavši kako je preko sustava Enter Croatia svoj dolazak prijavilo više od 350.000 turista.

“Hrvatska je percipirana kao zemlja u koju je poželjno doći na godišnji odmor, a u ovom trenutku možda smo jedina zemlja koja ima najave stranih turista i gužve na graničnim prijelazima”, kazao je Božinović u Zadru na otvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020.

Podsjetio je kako je prošle godine Hrvatska brojila 20 milijuna turista i više od 90 milijuna noćenja.

“Te brojke ove godine vjerojatno nećemo dostići, ali sukladno današnjim izvješćima možemo konstatirati da je cijeli sigurnosni sustav pokazao izuzetnu efikasnost u rješavanju kriza, bez obzira na to je li riječ o epidemijama, kaznenim djelima ili požarima”, istaknuo je.

Napomenuo je kako je ove godine bilo dvostruko više požara nego lani u ovo doba, ali su zbog covida-19 prošli nezapaženo.

Što s maskama?

Novinare je zanimalo Božinovićevo mišljenje o nošenju zaštitnih maski jer su turisti zbunjeni budući da većina ljudi u Hrvatskoj maske ne nosi.

“Masku je uvijek bolje imati nego ne, ali ona nije obvezna. Kad bismo je uveli kao obvezu, to bi značilo da nam je epidemiološka situacija puno gora nego što jest. Ono što je dobro je da se maska nosi u zatvorenom prostoru i ono što je možda najvažnije od svega – maske štite! Pogotovo ako zaražena osoba ima masku, sigurno je mogućnost da zarazi nekoga puno manja. Ako zaražena i zdrava osoba imaju maske, one i do 90 posto smanjuju mogućnost zaraze”, rekao je.

Dodao je i kako je kod nas epidemija pod kontrolom.

“Naše brojke jesu male, ali moramo imati u vidu da situacija i u susjednim zemljama i u Europi i na svjetskoj razini govori u prilog tome da je virus prisutan”, ustvrdio je ministar Božinović.

Hrvatska spremna na reakciju u slučaju nastanka žarišta

Naglasio je kako je Hrvatska spremna na reakciju vezano uz mogući nastanak određenih žarišta izazvanih epidemijom koronavirusa.

“Mi smo pokazali da se znamo nositi s takvim izazovima, da imamo prije svega ljude, ali i tehniku i iskustvo koje svima jamči sigurnost”, poručio je.

U sklopu sastanka s članovima Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom nadolazeće turističke sezone održana je uvodna prezentacija o općim sigurnosnim pokazateljima i funkcioniranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, a potom prezentacija rada i postupanja Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Zadar.

“Već treću godinu otvaramo i počinjemo raditi kroz projekt Sigurna turistička sezona, koji se pokazao vrlo učinkovitim kad je u pitanju zaštita građana, imovine i turista koji u ovo doba godine posjećuju našu državu. Izvršili smo uvid i razgovarali s načelnicima policijskih uprava u priobalju te možemo konstatirati da je sigurnosna situacija povoljna. Međutim, ovogodišnja je sezona specifična pa je i zdravstvena struka prvi put sastavni dio Stožera za sigurnu turističku sezonu s epidemiologom Alanom Medićem na čelu”, izvijestio je ministar Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...