Capak iz samoizolacije o Zadru: “Ja bih rekao da se zapravo nije ništa dramatično dogodilo”

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, rekla je u večerašnjem Otvorenom HRT-a da je epidemiološka slika u Hrvatskoj trenutno takva da imamo nešto veći broj slučajeva nego zadnjih mjesec dana, ali da je stanje relativno stabilno i još uvijek izvrsno, dok je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao da su naše brojke još uvijek dobre te da drže stvari pod kontrolom.

Markotić je istaknula da su Hrvatska i Slovačka na drugom mjestu u Europi s najmanjim brojem novih slučajeva, a Slovenija je prva, a na pitanje je li situacija pod kontrolom odgovorila je potvrdno.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zaraženo 19 osoba. Teniski turnir u Zadru primjer je nepridržavanja mjera opreza. Je li bilo propusta, je li bio organiziran u krivo vrijeme? Capak je rekao da je naša epidemiološka situacija uoči donošenja odluke o dopuštanju gledateljstva na natjecanjima na otvorenom bila odlična.

– Ja bih rekao da se zapravo, što se epidemiološke situacije tiče, do sada u ovom trenutku nije ništa dramatično dogodilo jer nije bilo za očekivati da se neće iz nama susjednih zemalja koje imaju velike brojke novooboljelih nešto od toga preliti i u Hrvatsku i rekao bih da su naše brojke još uvijek dobre, iako je to, naravno, veliko upozorenje i upozorava na veliki oprez i držanje mjera koje smo propisali, rekao je Capak.

Istaknuo je da bi organizatori trebali puno više pažnje posvetiti tome kako osigurati da se provedu propisane mjere.

– Naša epidemiološka situacija je u odnosu na ostale zemlje Europe još uvijek izvrsna, poručio je Capak, dodavši da si možemo dopustiti popuštanje mjera, ali pod strogim epidemiološkim okvirom kojeg se svi moramo držati.

Markotić je istaknula da je događaj održan na otvorenom te da vjerojatno ni tih nekoliko sportaša ne bi bili zaraženo da nisu previše prekršili neke mjere.

– Tulumarenje u zatvorenom prostoru je problematično, rekla je Markotić.

– Možemo biti optimistični da neće biti preveliki broj slučajeva iz ove epizode, ali to je definitivno opomena, dodala je.

Markotić je rekla da se premijer Andrej Plenković testirao, da je negativan te da nema elemenata da bude samoizolaciji.

Capak, koji je još uvijek u samoizolaciji pa je u emisiji sudjelovao putem Skypea, rekao je da je dobro i nema nikakvih simptoma. Objasnio je da je na konferenciji kojoj je nazočio bila osoba koja je tad bila zdrava, ali je sljedeći dan navečer razvila temperaturu.

Markotić je rekla da smo se opustili više nego što bi trebalo, ali da je to na neki način bilo za očekivati.

– Nadam se da ćemo iz nekoliko ovih lekcija naučiti i ponoviti gradivo, rekla je Markotić.

– Mislim da se previše drami ova dva dana oko svega toga, dodala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...