Cestitka_Uskrs

Capak: “Može se dogoditi da nam turisti unesu virus, a moguće je i da on nestane kao SARS”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je što misli koji su izgledni scenariji za situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Kazao je kako je po njemu najizgledniji scenarij da će se preko ljeta situacija smiriti.

“Može nam se dogoditi da nam netko od turista ili netko tko dolazi u Hrvatsku unese virus. Mi smo uglavnom cirkulaciju virusa u našoj populaciji prekinuli i nadam se da će tako i ostati”, ističe Capak.

Ako se u međuvremenu virus ne promijeni i ako nećemo imati cjepivo ili lijek za učinkovitu profilaksu, cirkulacija virusa će se vratiti u našu populaciju, smatra Capak.

“Međutim, mi sad puno više znamo o virusu, puno više znamo o epidemiologiji virusa i organizirani smo na način da možemo učinkovito djelovati da držimo virus pod kontrolom”, rekao je.

Ipak, kaže kako postoji mogućnost i da virus nestane.

“Kao što znate, njegov stariji brat SARS je iznenada nestao nakon što smo imali nekih 90 tisuća oboljelih, nakon toga je virus nestao, to se može dogoditi, a može se dogoditi i da razvijemo neki učinkoviti lijek za profilaksu što je dosta malo vjerojatno”, smatra.

Cjepivo do jeseni ne može biti gotovo, kaže Capak za N1.

“Iako cjepiva će sigurno biti samo je pitanje vremena jer da bi se napravilo populacijski učinkovito i sigurno cjepivo, ipak treba malo više vremena nego što je to do jeseni. U tom slučaju će se populacija cijepiti i spriječit ćemo cirkulaciju virusa”, kazao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...