Capak objasnio protokol za turiste, ali i otkrio što će biti s radom trgovina blagdanima i praznicima

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL je otkrio kakav će biti protokol za turiste koji u sve većem broju dolaze na Jadran.

“Ako netko bude pozitivan i ako je iz države Europske unije, HZZO ispostavlja račun njegovoj zemlji. Ako je pak državljanin treće zemlje i nema putno osiguranje, moguće je da će sam platiti troškove”, rekao je Capak za RTL.

Na pitanje što ako se ispostavi da je od nekoliko osoba u apartmanu pozitivna samo jedna, pojasnio je:

“Ako obitelj dođe u apartman i jedan član je pozitivan, ostali članovi obitelji ostaju u samoizolaciji u tom apartmanu ili u jedinici koju lokalni stožer odredi”, kazao je Capak.

“Sve njegove troškove preuzima naš HZZO i plaća sve troškove liječenja i dijagnostike i nakon toga refundira iznos od matičnog osiguranja osobe koja je s područja EU. Ako se radi o trećoj zemlji; treba vidjeti hoće li njegovo osiguranje to platiti, ima li on potvrdu za to, pregovara se dok je on još na liječenju ili on to mora platiti, ako to njegovo osiguranje nije u stanju platiti”, govori Capak.

Rekao je i kako je moguće da turist u apartmanu koji je platio za odmor – ostane u samoizolaciji dva tjedna.

Objava svih preporuka HZJZ-a očekuje se početkom idućeg tjedna.

Povećanje turističkih ambulanti

Rekao je i kako želi povećanje turističkih ambulanti. Oko sportskih mjera rekao je da “ćemo se načekati još do punog stadiona jer je virus još uvijek tu”.

Što se tiče neradnih praznika i blagdana te što će biti do sljedećeg, šef HZJZ-a rekao je da će do 22. lipnja razmotriti epidemiološku situaciju te je vrlo izgledno da će revidirati odluku.

O neradnim blagdanima i praznicima

Što se tiče neradnih praznika i blagdana te što će biti do idućeg, šef HZJZ-a rekao je da će razmotriti epidemiološku situaciju do 22. lipnja te je vrlo izgledno da će revidirati odluku.

“To će biti na dnevnom redu, a kako će Stožer odlučiti, vidjet ćemo”.

Hoće li to biti do idućeg praznika 22. lipnja?

“Mislim da je moguće”, rekao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...